Blog, Voeding

5 voedingstips als je slaapproblemen hebt

Heb jij net als vele andere last van slaapproblemen? Slaaptekort kan er voor zorgen dat je hongerig, dik, traag, gemeen, boos en ziek wordt. Als je slecht slaapt, kunnen je hormonen ontregelt raken, infecties ontstaan en het voedsel dat je eet kan niet effectief gebruikt worden. Als je last hebt van slaapproblemen is het belangrijk om eerst naar je dieet te kijken.

5 voedingstips als je slaapproblemen hebt

 1. Eet meer proteïne gedurende de dag en bepaalde koolhydraten voor het slapen gaan.

  Proteïnen maken ons alert, maar dit betekent niet dat het eten van een proteïnerijk dieet voor slaapproblemen zorgt. Uit onderzoek blijkt dat proteïnerijke diëten ervoor zorgen dat mensen beter slapen en minder wakker worden tijdens de nacht. Koolhydraten maken je slaperig, maar let wel op: koolhydraten uit bewerkt eten (zoals koek en snoep) zorgen er wel voor dat je slaperig wordt, maar ook dat je vaker wakker wordt gedurende de nacht. Kies dus voor complexe koolhydraten.

 2. Slik vitamine D3 (of zorg ervoor dat je voldoende zonlicht op je huid krijgt gedurende de dag).

  Het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor slaap heeft een hoge concentratie van vitamine D3 receptoren en je waak-slaap ritme raakt uit balans als deze receptoren onvoldoende vitamine D3 bevatten. Maar hoe weet je nu of je voldoende vitamine D3 binnen krijgt? De beste manier is om dit te laten testen. Zorg ervoor dat het level boven de 60 ng/ml is. In ons land is het voor iedereen van belang om tijdens de herfst, winter en soms lente maanden vitamine D3 te slikken. Slik dagelijks minimaal 4000 IU.

 3. Slik Taurine als je niet kan slapen vanwege stress.

  Taurine is een Aminozuur en uit onderzoek blijkt dat dit aminozuur een kalmerende werking op het lichaam heeft. Taurine kun je in supplement vorm slikken, maar je vind het ook in zeevis, rood vlees en eieren.

 4. Slik magnesium of eet voedsel dat magnesium bevat.

  Uit onderzoek blijkt dat de slaapkwaliteit met 60 procent verbeterd bij het nemen van een magnesium supplement. Magnesium kalmeert het zenuwsysteem en reduceert stress. Je vindt magnesium onder andere in donkergroene groente, noten en zaden, vis, peulvruchten, chocola en rijst. Maar je kan het ook als supplement slikken (vermijd supplementen die bestaan uit Magnesium Oxide, Carbonate of Gluconate. Deze varianten zijn goedkoper, maar worden slecht geabsorbeerd door ons lichaam).

 5. Drink eens een langere periode valeriaanthee.

  Mensen met chronische slaapproblemen hebben soms profijt bij het drinken van kruidenthee. Welke kruidenthee werkt is voor elk persoon anders, maar valeriaan geeft meestal de beste effecten. Het kan 2 tot 3 weken duren voordat je verschil merkt.

Uiteraard zijn er meerdere voedingsmiddelen die kunnen helpen, maar dit overzicht geeft je een goed uitgangspunt.

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief