Blog, PCOS

7 dingen die je ‘moet’ weten over PCOS

Het polycystic ovary syndrome (PCOS) is een veel voorkomende hormoonstoornis. Helaas ben ik ook één van de gelukkigen die PCOS heeft. Ondanks dat zo’n 10% van de vrouwen PCOS heeft, is er in Nederland nog niet veel bekend over dit syndroom. Gelukkig komt er steeds meer informatie over deze hormoonstoornis. Experts weten alleen nog niet precies wat de oorzaak is en veel vrouwen weten ook niet dat ze PCOS hebben. De symptomen van PCOS zijn vervelend en kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Het is dus belangrijk dat de symptomen bekend zijn en dat hier aandacht aan besteed wordt. Daarom heb ik een aantal ‘weetjes’ op een rij gezet.

7 dingen die je ‘moet’ weten over PCOS

1. PCOS is een hormoonstoornis

Onze eierstokken produceren normaal gesproken enkele “mannelijke” hormonen (androgenen), maar vrouwen met PCOS maken te veel van deze hormonen. Dat kan ervoor zorgen dat ze minder of niet menstrueren en te maken kunnen krijgen met dikker lichaamshaar en haargroei, gewichtstoename en acne. Overtollige androgenen kunnen ook de ovulatie ontregelen en onvruchtbaarheid veroorzaken. In elke cyclus wordt verondersteld dat een follikel openbreekt en een volwassen ei vrijgeeft. Bij vrouwen met PCOS gebeurt dat niet. In plaats daarvan blijft de follikel plakken als een kleine cyste.

2. Cystes zijn niet het enige symptoom

PCOS heeft een verzameling symptomen, waar cystes één van is.  Een gynaecoloog kan met een echo deze cystes zien, maar dit is niet altijd het symptoom waardoor er PCOS wordt vastgesteld. De gynaecoloog zal je ook moeten onderzoeken als je symptomen hebt zoals onregelmatige menstruatie, extreme haargroei (gezicht, armen etc) en acne. Deze symptomen zijn niet direct schadelijk voor je gezondheid, maar zie dit niet als reden om het er niet over te hebben met je huisarts of gynaecoloog. Het zijn belangrijke signalen dat je lichaam uit balans is. 

3. Het is niet altijd even duidelijk te zien 

Het lastige van PCOS is dat er niet één test is waarmee de diagnose vastgesteld kan worden. Het is eerder een diagnose die wordt vastgesteld nadat er andere ziektes of syndromen zijn uitgesloten. Er is ook nog niet een medisch specialist voor PCOS aangewezen. Een dermatoloog kan met je acne aan de slag gaan maar vraagt je niet naar je cyclus en de meeste gynaecologen hebben de kennis over je onregelmatige cyclus, maar gaan niet aan de slag met symptomen zoals extreme haargroei. Gelukkig hoor ik het afgelopen jaar op social media steeds meer verhalen van gynaecologen die ook steeds meer naar het grotere geheel kijken. Het aanpassen van je levensstijl is iets nieuws in de medische wereld.

4. PCOS is een van de grootste oorzaken van onvruchtbaarheid

Veel vrouwen realiseren zich niet dat ze PCOS hebben totdat ze proberen zwanger te worden en hun onregelmatige menstruatie niet alleen maar ongemak is maar ook een werkelijk probleem wordt dat onvruchtbaarheid veroorzaakt. Want als je niet elke maand een menstruatie krijgt, dan ovuleer je niet maandelijks. Dus de kansen om zwanger te worden dalen en kun je de hulp nodig hebben van een vruchtbaarheidsarts of gynaecologe. De meeste vrouwen met PCOS hebben nog steeds veel gezonde eieren, dus het is vaak een kwestie van het op weg helpen van je ​​cyclus en het weer op het goede spoor te krijgen.

5. Insulineresistentie kan een rol spelen

PCOS wordt in verband gebracht met insulineresistentie. Vrouwen met PCOS hebben vaak ook pre-diabetische symptomen. Insulineresistentie betekent dat je lichaamscellen niet goed meer reageren op insuline. Insuline is nodig om bloedsuiker, ofwel glucose, vanuit je bloed in je cellen te krijgen. Een belangrijke oplossing voor insulineresistentie is dat je je anders gaat voeden. Laat de toegevoegde suikers uit je voeding weg. Ook het eten van meer eiwitten (uit vis, eieren, noten, vlees, schaaldieren en peulvruchten) wordt geadviseerd en voeg gezonde vetten toe aan je voedingspatroon. Zeer goed werkzaam bij PCOS is het eten van veel groenten. Liefst meer dan 200 gram per dag, de dubbele hoeveelheid is zelfs optimaal. Groenten zijn vezelrijk en in tegenstelling tot het eten van (volkoren) brood, vertragen deze vezels de opname van suiker in je darmen naar het bloed.

6. Beste medicijn is het aanpassen van je levensstijl 

Door je voeding aan te passen zoals hierboven staat beschreven is er minder insuline nodig en zo vermijd je eetbuien. Bij deze voedingsaanpassing is het uitdrukkelijk niet de bedoeling dat je honger lijdt. Afvallen gaat echter meestal vrij gemakkelijk. Als je overgewicht hebt bij PCOS en je bent wat kilo’s kwijtgeraakt (5% van je lichaamsgewicht) dan kunnen de eisprongen terug komen. Ook de andere symptomen kunnen hierdoor vermindert worden (weet ik uit eigen ervaring).

Heel effectief blijkt bewegen voor je eerste maaltijd (ofwel nuchter bewegen). Een half uur per dag vóór je ontbijt bewegen zorgt ervoor dat je stofwisseling nog uren later verhoogd blijft. Lopen, fietsen, zwemmen en krachtsport, bijvoorbeeld oefeningen met een “Kettlebell” of “planken” en “opdrukken” werkt zeer goed. Duursport kun je het beste vermijden omdat dit stressvol is voor je lichaam en het hormoon cortisol kan weer een hormoondisbalans veroorzaken.

7. PCOS proberen te verminderen voorkomt andere gezondheidsrisico’s 

PCOS-symptomen zijn relatief mild, dus als je geen kinderwens hebt dan is de noodzaak om er iets aan te doen misschien wat minder. Maar het negeren van PCOS-symptomen kan ervoor zorgen dat het erger wordt of dat de kans op andere ziektes groter wordt. Onregelmatige periodes kunnen het risico op baarmoederkanker vergroten, onbeschaafde lichaamsbeharing kan grover worden, acne kan littekens veroorzaken en het gewicht kan moeilijker te beheersen zijn.

Met PCOS wordt ook het risico op diabetes, hoge cholesterol en hoge bloeddruk verhoogt. Heb je last van eerder genoemde symptomen? Ga dan aan de slag met je levensstijl om je kansen op deze problemen te verkleinen.

Doe je dit liever niet alleen dan help ik je graag. Ik bied verschillende coachingstrajecten maar je kunt altijd vrijblijvend even contact opnemen zodat we samen kunnen kijken naar waar je nu staat, waar je graag naartoe wilt en welke begeleiding daar het beste bij past.

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoeken

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief