In het weekend probeer ik meestal wel iets te bakken. Ik had al bananen klaar liggen voor bananenbrood maar ik wilde een keer iets anders. Op Instagram had ik al meerdere keren het woord clafoutis voorbij zien komen met de daarbij behorende foto’s natuurlijk. De naam is niet smaakvol maar zo ziet het er wel uit. Een clafoutis is van oorsprong een Frans gebak van kersen, dat als nagerecht wordt gegeten. Het wordt gemaakt met kersen, die worden overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Bloem en suiker gaat er bij mij niet in en kersen had ik niet in huis….maar de bananen moesten op dus tadaa! Een mini banaan clafoutis.
Hoe maak je de banaan clafoutis?
Wat heb je nodig:
(voor 1 persoon)
- 1 rijpe banaan
- 2 eieren
- Scheutje amandelmelk
- 3 el amandelmeel
- 1 el fijne havermout
- 1,5 tl bakpoeder
- 1/2 tl vanille extract (optioneel)
Ik heb een kleine springvorm gebruik van een diameter van 21cm maar je kunt ook een klein overschaaltje gebruiken. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd 5 plakjes banaan eraf en prak de rest van de banaan. Klop met een garde de twee eieren met het scheutje amandelmelk luchtig. Tik de eieren open boven een schaaltje en kluts ze met een garde. Voeg het amandelmeel en fijne havermout door het eimengsel en voeg de banaan en bakpoeder toe.
Hou je van een zoete smaak? Dan kun je een halve theelepel vanille-extract toevoegen. Maak een stukje bakpapier weer nat, verfrommel het en leg het stukje bakpapier in je springvorm of kleine ovenschaal. Giet je mengsel er in en leg de plakjes banaan die je in het begin hebt gesneden voorzichtig op het mengsel. Laat je mengsel ongeveer 25/30 minuten garen. Net als bij andere baksels kun je checken of het gaar is door met een satéprikker in de clafoutis te prikken. Komt de prikker er ‘schoon’ uit dan is het gaar.
Heb je een actieve dag voor de boeg dan is dit eiwitrijke ontbijt een goed vullende start van de dag!