In voedingsschema’s zoals bijvoorbeeld Sonja Bakker en het Happy Diet staat ontbijtkoek voorgeschreven als gezond tussendoortje. Ontbijtkoek is natuurlijk beter dan een stukje taart, maar zelfs in de ontbijtkoek met minder suiker zit nog ontzettend veel suiker. Ik krijg tussen mijn lunch en avondeten altijd trek om mijn tanden in iets zoets te zetten en dan is een plakje van de bananen-speltbrood heerlijk en gezond! Er zitten namelijk alleen natuurlijke suikers in. Eet daarom ook niet gelijk 4 plakjes, maar vries plakjes bananen-speltbrood is en neem een plakje mee naar je werk.
Bananen-speltbrood
Wat heb je nodig?
- 120 gram gedroogde vijgen
- 1/2 theelepel zuiveringszout
- 140 gram volkoren speltmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel walnotenolie
- 2 rijpe bananen
- 2 eiwitten
- 5 eetlepels pecan- of walnoten
Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de vijgen in grof in stukjes en snijd de harde topjes er af. Doe de vijgen in een kom met het zuiveringszout en giet er 100 ml kokend water over en laat het ene paar minuten wellen. Zeef in een grote kom het speltmeel, bakpoeder en kaneel. Klop de eiwitten in een apart schaaltje en prak de bananen op een bord. Roer de olijfolie en walnotenolie door de vijgenmix. Roer het even goed en giet het langzaam bij het meel. Voeg de bananen en eiwitten ook toe en roer goed. Maak de noten wat fijner en bewaar er een paar voor op het brood. Meng de gebroken noten door het mengsel. Vet een cakeblik in (met kokosolie). Schep het mengsel in het bakblik en bestrooi het mengsel met de noten. Bak het brood ongeveer in 45 minuten in de oven. Het brood is gaar als een houten prikker er (relatief) schoon uitkomt. Laat het afkoelen en geniet van een lekker plakje!
Je kan ook ontbijten met twee plakjes (of een dikke plak) bananen-speltbrood. Doe er nog een beetje homemade jam of en je hebt een heerlijk ontbijt.