Blog, Voeding

Brood, daar zit wat in

Sommige slogans kennen we allemaal en met deze ben ik echt opgegroeid: Brood, daar zit wat in. Maar wat zit er nu eigenlijk in brood? En hoe wordt brood gemaakt? De afgelopen jaren is er nogal wat te doen rondom brood. Je wordt er dik van, ons lichaam is niet gemaakt om brood te verteren of er zelfs ziek van worden. Vanwege mijn PCOS eet ik zelf niet dagelijks brood, maar ik ben ook de laatste die zou zeggen dat je nooit meer brood mag eten. Als je brood eet, kies dan voor kwalitatief ‘goed’ brood (zonder tarwe) zoals rijst, spelt, quinoa en rogge. Dit zijn zeer waardevolle granen met veel meer mineralen. Kies ook eens voor zuurdesem brood in plaats van gistbrood: Een frisse smaak en vaak beter verteerbaar.

Eèn snee brood van de echte ambachtelijke bakker met beleg dat eiwitrijk en/of goede vetten bevat zoals kipfilet, avocado, hüttenkäse en ei. Je hebt dan een maaltijd wat goed vult en door de combinatie met het beleg stijgt je bloedsuikerspiegel niet zo sterk.

Sneak peak bij bakkerij Brown & Serve

Hoe kom je er achter wat er in brood zit en hoe het wordt gemaakt? Juist ja, dan ga je gewoon bij een bakkerij kijken! Ik werd door Brown & Serve uitgenodigd voor een rondleiding in hun bakkerij in Amsterdam. Mijn zus Marije en Mariska van Marvelousz gingen ook gezellig mee! We werden ontvangen door de stagiaire Liza (studeert International Business) en zij nam ons mee naar een kantoorruimte voor de high tea met de lekkere dingen uit eigen bakkerij. Tijdens de high tea vertelde Hakima Ezzimousa wat meer over het bedrijf en de producten die op tafel lagen.

pandanmuffins_fitfoodfab

High tea_brownserve_fitfoodfabOathie mueslibollen, koekes, petit fours en muffins zoals deze leuk uitziende en heerlijke pandan muffins. Deze zijn gemaakt met (Indonesische) pandan bladeren.

De Oathies zijn gemaakt op basis van haver (geen tarwemeel), bevatten vezels en eiwitten en zijn cholesterol verlagend. 

De producten van Brown en Serve zijn te koop bij de groothandels. Heb je geen pas voor een groothandel, geen nood 🙂 want de Oathies zijn ook te verkrijgen bij onder andere de AH to Go, bij Bagels and Beans en SLA.

Duurzame bereiding en ingrediënten

Tijdens de high tea schoof ook de eigenaar, Peter Boeier, van Brown & Serve even aan. Ook hij ziet de verschuiving naar het verantwoord eten en duurzaam ondernemen. Om die reden is het voor hem belangrijk dat Brown & Serve de ambachtelijke producten op een duurzame wijze produceert en ze maken gebruik van duurzame ingrediënten. Volgens Peter proeven we dat ook in de producten 🙂

Hij vertelde ook vol trots over zijn Oathie producten. Dit is een belangrijke toevoeging in het assortiment omdat we allemaal steeds bewuster worden van wat we eten. Deze Oathies zijn een verantwoorde keuze in een afwisselend voedingspatroon. 

Rondleiding door de bakkerij

foto-28-10-16-15-52-48Na de high tea ging de rondleiding van start. We kregen een tas en shirt van Brown en Serve, moesten onze sieraden af doen en kregen een super trendy haarnetje op.

De foto’s van de rondleiding hebben verder geen toelichting nodig en laten zien hoe leuk het is om een kijkje in de keuken te nemen van een bakkerij. Ik ben in ieder geval blij dat er bakkerijen zijn die nog heerlijke ambachtelijke producten maken zodat ik van een lekkere dikke plak (spelt)brood kan genieten of vanaf vandaag ook van de Oathies, want ik ben fan!

foto-28-10-16-12-21-17 foto-28-10-16-12-21-35foto-28-10-16-12-21-54foto-28-10-16-20-19-18foto-28-10-16-15-52-27foto-28-10-16-20-19-11

Brood en PCOS

Zoals ik al zei eet ik niet dagelijks brood. Ik geloof in een gevarieerd voedingspatroon, dus ik wissel brood af met salades, wraps, soepen, eieren en andere gezonde gerechten. Maar geniet dus ook zeker van een goed belegde boterham of broodje.

Als je een boterham wilt eten, kies dan niet voor wit brood omdat wit brood geen enkele nuttige voedingswaarde heeft. Er zit praktisch geen vezel in (wat goed is voor de stofwisseling en  je darmen), geen vitamines en alleen maar ‘snelle koolhydraten’ die je bloedsuikerspiegel flink laat stijgen. Je krijgt er ook alleen maar nog meer trek van. Vaak in iets zoets omdat je suikerspiegel zo gestegen is.

Het meeste supermarkt brood bevat bovendien suiker. Hier haal ik dus ook nooit meer mijn brood. Ook al ziet het brood er gezond uit omdat het bijvoorbeeld donker van kleur is, dan zijn de meeste broden in de supermarkt gewoon bruin gekleurd. De doorgefokte tarwe van tegenwoordig bevat bovendien erg veel gluten, wat voor (ernstige) darmklachten en een opgeblazen gevoel kan geven.

Mijn advies is dus geniet zeker van een goed belegde boterham met bijvoorbeeld kipfilet, avocado, tomaat, hüttenkäse en ei. En kies dan voor kwalitatief goed ambachtelijk brood en vraag aan je bakker welke ingrediënten in het brood zitten.

Bekijk ook de video van deze dag op mijn Facebookpagina!

 

 

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief