Afvallen, Detox

Detoxen, gezond of een hype?

Als we social media en dergelijke moeten geloven dan is iedereen flink aan het detoxen. Het lijkt wel een modewoord. Ik zie en lees dat mensen één dag gaan detoxen tot een aantal dagen of detoxprogramma’s van 1 of 2 weken.

Ik volg zelf ook wel eens een reinigingskuur dus ik ga het zeker niet afkraken, maar ons lichaam kan in principe prima zelf gif- en afvalstoffen afbreken. Een gezond lichaam heeft nieren, een lever, en longen die al detoxend werken. We leven wel in een wereld waar we soms bizar veel aan deze gif- en afvalstoffen worden blootgesteld. Dit ligt aan de keuze van producten die we gebruiken maar ook het veranderende milieu en leefomgeving. Hier bewust mee omgaan kan dus geen kwaad. Is een detox dan de oplossing? En wat is detoxen eigenlijk en wat doet dat met je lijf?

Detoxen, gezond of een hype?

Dag in dag uit wordt ons lichaam blootgesteld aan allerlei giftige stoffen, variërend van uitlaatgassen en sigarettenrook tot bewerkte voeding vol kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen (e-nummers), cosmetica, deodorant, schoonmaakmiddelen en ga zo maar door. Ons lichaam is een prachtige machine en heeft een natuurlijk reinigingsproces. Hiermee kunnen schadelijke stoffen uit ons lichaam worden verwijderd, maar als we aan teveel giftige stoffen wordt blootgesteld, heeft ons lichaam het zwaar. Een bepaalde periode detoxen zoals bijvoorbeeld even geen alcohol, koffie, minder suiker of frisdrank of wat dan ook kan dan natuurlijk goed zijn voor je zijn.

> 5 voedingsmiddelen die goed zijn voor een detox

Helpt detoxen echt?

Alhoewel je er steeds vaker over leest, is detoxen geen hype van de laatste jaren. Veel natuurgeneeskundige geloven dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen zolang het lichaam maar schoon is en voldoende gezonde voeding binnen krijgt. Je kunt de natuurlijke afvoer van gifstoffen bevorderen door het volgen van een voedingspatroon dat zich richt op het eten en drinken van voedingsmiddelen zoals groente, fruit, granen, kruidenthee en water. Een periode detoxen kan de volgende voordelen hebben:

  • detoxen een handig hulpmiddel zijn bij afvallen
  • detoxen kan helpen de verschijnselen van het ouder worden te vertragen
  • detoxen kan zorgen dat je meer energie krijgt
  • detoxen kan bijdrage aan een mooiere/gezondere huid
  • detoxen kan een start zijn van een gezondere levensstijl

Detoxen lijkt eenvoudig, maar toch is het niet verstandig om er zomaar mee te beginnen. Als je niet de juiste voorbereidingen treft heeft een detox namelijk weinig effect en dan is het dus zonde van de moeite. Het beste kun je een reinigingskuur volgen dat niet alleen aandacht besteedt aan de detox zelf maar ook uitgebreid voorlichting geeft over de voorbereidingen die je het beste kunt treffen. Als je wilt gaan detoxen, zorg dan dat je een kuur uitkiest die met een uitgebalanceerd en opgebouwd programma zodat het niet schadelijk is voor je lichaam. Je lichaam heeft namelijk calorieën en eiwitten nodig. Deze zijn nodig voor energie en om spieren op te bouwen en te repareren.

Is een detox aan te raden?

Je kunt je na een detox echt super energiek voelen! Maar het grootste voordeel is voor mij toch wel dat het een goede start kan zijn voor een gezonde (en suikervrije) levensstijl! Daarom ben ik de reinigingskuur C9 gaan doen. Dit is op basis van aloe vera. Je kunt in onderstaande blog lezen hoe ik deze reinigingskuur heb ervaren.

> Lichaam reinigen en afvallen met de Clean 9

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief