Ik vind een maaltijdsalade op warme dagen echt heerlijk alleen wil ik wel dat ik voldoende voedingsmiddelen binnen krijg. Daarom is deze salade met Sprouty echt top! Omdat ik namelijk bijna volledig vegetarisch eet is Sprouty een goede toevoeging in mijn eetpatroon want deze kiemen bevatten veel vitaminen en mineralen, eiwitten en vezels. Onderaan leg ik nog verder uit wat Sprouty is en waarom het goed voor je is!
Ingrediënten voor 1 kom salade
– 1 zakje gemengde (veld)sla
– 1 bakje verschillende soorten tomaatjes
– 1/2 bakje Sprouty (o.a. verkrijgbaar bij de ekoplaza)
– 1 avocado
– 4 eetlepels goede olijfolie
– 3 eetlepels goede balsamico azijn
– half teentje knoflook, fijn gesneden
– theelepel mosterd
–Â beetje zout
– verse peper (naar smaak)
Doe de gemengde salade in een grote sla schaal. Schenk in koekenpan een eetlepel olijfolie en voeg de Sprouty toe, voeg hier zout aan toe en bak de Sprouty in een paar minuten lekker krokant. Snijd de tomaatjes in partjes en de avocado in parten en schik deze mooi over de salade. Strooi vervolgens de Sprouty over de sla en maak de salade af door de balsamico azijn, olijfolie, mosterd en knoflook te vermengen tot de dressing en deze over de salade heen te druppelen.
Wat is sprouty?
Sprouty is een samengestelde mix van ontkiemde mungbonen, adukibonen, zwarte bonen, groene linzen, groene erwten en kikkererwten.
Waarom zijn kiemen gezond?
Kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en hier de celweefsels beschadigen en het verouderingsproces versnellen. Ook zijn kiemgroenten een goede bron van veel vitaminen en mineralen, van eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA. (die onder meer nodig zijn voor celgroei en herstel). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door het ontkiemen de hoeveelheid enzymen, eiwitten, mineralen en nucleïnezuren aanzienlijk toenemen ten opzichte van de oorspronkelijke zaden.
Het kiemproces zorg er ook voor dat het zaadje wordt ‘voorverteerd’, waardoor na het eten van het ontkiemde plantje de vertering en de opname van voedingsstoffen in het lichaam worden vergemakkelijkt. De kans op allergieën wordt hierdoor verminderd. Kiemgroenten ondersteunen dus de spijsvertering en zorgen er tevens voor dat de juiste zuurgraad in het lichaam bereikt wordt of behouden blijft. Daarnaast versterken ze ook het immuunsysteem waardoor de kans op bijvoorbeeld verkoudheid, griep en andere aandoeningen vermindert.