Voor mijn verjaardag heb ik een donut/bagel bakvorm gekregen waar ik super blij mee ben. Ik vind het heerlijk om zelf te bakken dus ik sta geregeld nieuwe recepten uit te werken. Deze keer zijn mijn glutenvrije bagels echt top geworden dus dit recept moet ik natuurlijk met jullie delen. Qua beleg kun je eindeloos variëren, zoals zalm, roomkaas, pindakaas en de zelfgemaakte pittige hummus.
De bagels zijn glutenvrij omdat ik gekozen heb voor boekweitmeel. Daarnaast bevat boekweit ook een grote hoeveelheid antioxidanten en veel eiwitten, waaronder de aminozuren lysine en arginine. De reden waarom ik ook steeds vaker boekweit gebruik, is omdat het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en dat is super belangrijk om een ‘after-diner-dip’ en snaaibuien te voorkomen.
De bagels kun je natuurlijk ook prima invriezen zodat je een voorraad beschikbaar hebt voor de lunch of bij een lekker soepje in de avond. Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar jullie beleg ideeën dus laat die vooral weten in de reacties hieronder.
Hoe maak je de glutenvrije bagels?
Wat heb je nodig?
- 100 gr boekweitmeel
- 50 gr amandelmeel
- 2 eieren
- 240 gr Griekse yoghurt (0% vet)
- 75 ml soja- of amandelmelk
- 2 tl wijnsteenbakpoeder
- zout
- Mix van zaden (topping)
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en vet je donutpan in. Mix in een kom de boekweitmeel, amandelmeel, bakpoeder en een beetje zout. Klop 1 eiwit goed luchtig. Voeg de Griekse yoghurt, amandel- of sojamelk en het opgeklopte eiwit bij het mengsel en spatel het goed door elkaar (voorzichtig). Schep met twee theelepel het beslag tot aan de rand van de donutvormen. Klopt het andere ei goed op en smeer een klein laagje op je mengsel die in de donutpan zitten. Sprenkel een beetje sesamzaadjes en/of maanzaad erover en schuif de pan de oven in. Laat je bagels zo’n 25 tot 30 minuten bakken. Laat het hierna even afkoelen voordat je ze gaat doorsnijden en beleggen.