Suikervrij of eigenlijk suikerarm eten is al een hele uitdaging, maar wat dacht je van suikervrij én glutenvrij? Mijn nieuwe collega (bij ROC Mondriaan) eet dus al ruim tien jaar suiker- en glutenvrij. Hoe leuk! Een kamergenoot die ook suikervrij eet 🙂
Sinds haar komst heb ik me meer verdiept in het glutenvrij eten. Met amandelmeel en boekweitmeel zijn er gelukkig genoeg recepten te vinden en te bedenken. Ik heb een combinatie gemaakt van twee recepten voor dit lekkere suiker- en glutenvrije ontbijtkoek. Hij is smaakvol en luchtig geworden, al zeg ik het zelf.
Glutenvrije ontbijtkoek
Wat heb je nodig?
- 400 ml amandelmelk
- 2 bananen
- 6 medjoul dadels
- 200 gram amandelmeel
- 200 gram boekweitmeel
- 3 tl kaneel
- 3 tl koekkruiden
- 1 eetlepel baking soda ( of bakpoeder)
- Amandelschaafsel (optioneel)
Verwarm de oven voor op 160 graden. Ontpit de dadels en doe ze samen met de bananen en amandelmelk in je blender. Je kunt natuurlijk ook een staafmixer gebruiken. Mix het tot een mooi glad mengsel.
Doe de droge ingrediënten in een kom en mix dit met je mengsel van banaan, dadels en amandelmelk. Meng het goed door elkaar. Vet je cakeblik in of gebruik een bakpapiertje. Giet het mengsel in je cakeblik en strooi het amandelschaafsel over het mengsel. Zet je cake 45 à 50 minuten in je voorverwarmde oven. Prik met een houten prikker in je ontbijtkoek om te kijken of het gaar is.
De glutenvrije ontbijtkoek heeft een lekker smaak en is lekker zacht en eet makkelijk weg. De ontbijtkoek is een paar dagen in een afgesloten bakje. Je kunt natuurlijk ook, net zoals het bananenbrood, de ontbijtkoek bewaren in de vriezer (in plakjes).