Blog, PCOS, Voeding

Helemaal suikervrij kan niet

Als mensen horen dat ik suikervrij eet dan krijg ik vaak de reactie “suikervrij? Dat is toch onmogelijk?!“. Ook in de voedingswereld wordt regelmatig de suikervrije levensstijl besproken. Suiker is suiker en het zit overal in. Deze ‘stellingen’ en vraagtekens kan ik ook zeker niet tegenspreken. Daarom leg ik in deze blog uit wat ik onder suikervrij eten versta en waarom 100% suikervrij eten niet kan…

Helemaal suikervrij kan niet, maar waarom?

Ik kan je dus gelijk bekennen dat ik niet voor de volle 100% suikervrij eet. Mijn lichaam heeft namelijk energie nodig en dit wordt onder andere gehaald uit koolhydraten. Deze koolhydraten, ook langzame en complexe koolhydraten worden door je lichaam omgezet in suikers en levert energie. Helemaal suikervrij eten kan dus niet, want je lichaam heeft het ook nodig.

Als ik over suikervrij eten spreek of in mijn recepten het woord ‘suikervrij’ gebruik dan bedoel ik vrij van geraffineerde suiker. Ik eet dus wel producten die mijn lichaam omzet in suikers en deze langzaam uitgeeft in de vorm van energie. Denk dan bijvoorbeeld aan groente, fruit, bonen en volkoren granen.

Suiker = suiker

Ik heb een keer een gesprek gehad met een collega en die zei suiker is suiker. Hij vindt het maar een hype. Zoals ik al schreef zet je lichaam bijna alle voedingsmiddelen om in suiker, dus ergens heeft hij een punt. Het lichaam verwerkt tafelsuiker en fruitsuiker op dezelfde manier. Alleen vind ik het belangrijk dat ik mijn lichaam ‘voed’ met producten waar het ook iets aan heeft.

Hoe meer een product bewerkt is des te meer voedingsstoffen er verloren gaan. De suiker wordt schoongemaakt om de suiker wit van kleur te maken, met een neutrale smaak en lange houdbaarheid. Door het raffineren van de suiker worden allerlei stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verwerken. Witte suiker bevat geen goede stoffen meer.

Hoewel in fruit dus suikers zitten, levert het ook belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitamine C die goed zijn voor je gezondheid en het functioneren van je lichaam. Dit geldt ook voor de langzame en complexe koolhydraten zoals quinoa en havermout.

Onbewerkte producten

Eigenlijk komt het er dus op neer dat we meer onbewerkte producten en voedingsmiddelen moet eten. Om voedsel houdbaar te maken en de kleur te behouden wordt geraffineerde (dus ongezonde) suiker toegevoegd. NIET NODIG! Hoe minder overgeproduceerde je eet, hoe gezonder. Ga zo veel mogelijk voor puur. Je eet dan dus alsnog suiker maar die voegen ook iets toe en je lichaam is er blij mee! Een voordeel (voor al voor mensen zoals ik met PCOS) is dat je dan minder last van suikerpieken en -dalen.

Ik maak dus ook allemaal lekker dingen zoals bananenbrood, pannenkoekjes en noem maar op. Ik kies er alleen voor om ze te maken met complexe koolhydraten en fruit, zodat het natuurlijk gezoet is. Dadels bijvoorbeeld zitten boordevol vitaminen en vezels!

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Search

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief