Blog, Review/ervaringen, Voeding

Kies voor kwaliteit zout; Khoisan fleur de sel

We kennen zout natuurlijk allemaal als de nummer één smaakmaker van ons eten. En we weten inmiddels allemaal wel dat teveel zout niet goed voor ons is. Waar teveel voor staat is nooit goed natuurlijk…. Maar zout heeft ook goede functies in het lichaam. Zo is zout bijvoorbeeld belangrijk voor zenuwprikkelgeleiding, seintjes vanuit je hersenen die bijvoorbeeld spieren opdracht geven je arm omhoog te tillen, en het samentrekken van spieren. Daarnaast is zout van belang bij de vochtbalans in je lichaam en speelt het een rol bij de regeling van de bloeddruk.

Gemiddeld zit 80% van het zout dat we binnenkrijgen in het eten en drinken dat we kopen in de winkel of in de horeca. De overige 20% van het zout voegen we toe bij het koken of aan tafel. Van nature zit er niet zoveel zout in het eten. Het meeste zout voegen fabrikanten toe om het eten op smaak te brengen, kan de houdbaarheid van een product verlengen en kan zorgen voor de juiste structuur bij sommige producten.

We krijgen dus ongemerkt al veel zout binnen. Omdat ik zoveel mogelijk zelf probeer te bereiden, dus zonder zakjes en pakjes, kan ik zelf beter in de gaten houden hoeveel zout ik eet en de kwaliteit van het zout. Vanwege de smaak en goede eigenschappen gebruik ik zelf altijd Himalaya zout, maar sinds kort staat het (leuke) potje zout van Khoisan fleur de sel op mijn aanrecht.  ​Khoisan fleur de sel van Amanprana is fair trade, onbewerkt en natuurlijk gefilterd zout. Hierdoor bevat het zout nog alle van nature aanwezige mineralen.

Waarom zou je Khoisan Fleur de Sel gebruiken?

Natuurlijk product

Khoisan fleur de sel ontstaat door een natuurlijke filtering. Dat maakt dit zout zo uniek. Aan de Westkust van Zuid-Afrika – waar Khoisan fleur de sel vandaan komt – sijpelt het water van de Atlantische Oceaan door een ondergrondse 2.000 meter dikke barrière van kalksteen, kwartszand en schelpen. Deze aardlaag filtert op natuurlijke wijze het insijpelende oceaanwater. ​Zo ontstaat een zeezout dat uniek is in de wereld. Uiteindelijk kristalliseert het zeezout. 95% van het gewonnen zeezout blijft op de bodem liggen. Onder bepaalde condities ontstaan er zout flakes. Slechts maximaal 5% van de zoutoogst wordt fleur de sel.

Alleen tijdens de Afrikaanse zomer en als de zon hard genoeg schijnt ontstaat er aan het wateroppervlakte een prachtige zoutkristallisatie. Vooraleer dit kostbare zoutlaagje kan zinken, wordt dit Khoisan fleur de sel met de hand opgeschept. Het wordt letterlijk afgeroomd.

FAIR TRADE

Khoisan Salt Trading is een klein familiebedrijf waar zo’n 13 fulltimers een vaste baan hebben. Wanneer het oogstseizoen is komen hier nog 10 seizoenwerkers bij. Een Fair Trade fonds betaalt het schoolgeld voor de kinderen van de vaste werknemers. Ditzelfde fonds investeert ook in educatieve programma’s betreffende omgang met collega’s en gezondheid en veiligheid. Alle werknemers ontvangen een fair loon welke ruim boven het minimumloon in Zuid-Afrika zit.

Als je dus Khoisan fleur de sel van Amanprana gebruikt, draag je ook bij aan de levenskwaliteit van de oogsters.

Mijn ervaring met Khoisan Fleur de Sel?

Khoisan fleur de sel onderscheidt zich door haar grove kristalstructuur en witte kleur. De smaak is zacht en geeft hierdoor een verfijnde smaak aan mijn gerechten. Wat ik zo fijn vind, is dat Khoisan fleur de sel onbewerkt en ongeraffineerd is. Het bevat onmisbare elektrolyten en sporenelementen die helpen bij de stofwisseling en essentieel zijn voor het evenwicht dat het lichaam van nature zoekt. Dit in tegenstelling tot geraffineerd keukenzout, dat niets meer is dan natriumchloride en geen sporenelementen meer bevat.

De kracht van Khoisan fleur de sel zit in haar ontzurend vermogen. Het zorgt voor vitaliteit en een goede gezondheid. Wil je meer over het ontzuren van je lichaam weten? Lees dan eens het artikel van medeblogger Mariska op haar website Marvelousz; ‘Ontzuur jij al?‘.

Dit, ook nog eens mooie, potje zout kun je (nog) niet in de plaatselijke supermarkt vinden maar je kunt het bestellen via de webshop van Amanprana. 

Khoisan Fleur de Sel FitFoodFab
fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief