Blog, Voeding

Koolhydraten, gezond of ongezond?

Je hebt vast wel eens gehoord dat je beter geen witte pasta kunt eten. Of dat zoete aardappel beter is dan een gewone aardappel. En iedereen zit aan de havermout tegenwoordig. Maar hoe zit dat nu precies met koolhydraten? Waarom zou je ze wel of niet moeten eten? En wat is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten?

Koolhydraten fobie

Ik merk dat er nog steeds veel angst is voor teveel koolhydraten. Het is een feit dat mensen in het westen van Europa vaak ongemerkt teveel koolhydraten eten. Echter leveren koolhydraten energie en zonder energie voel je je al snel futloos. Helemaal bannen is dus geen goed idee, maar je moet wel goed bedenken wat je met deze energie doet. Sport je niet zoveel? Dan kun je het waarschijnlijk af met een stuk minder koolhydraten aangezien je ze ook niet verbrandt. Sport je wel heel veel dan doe je er vaak goed aan om wat meer koolhydraten te eten, ook na het sporten voor sneller herstel. Eet je te weinig koolhydraten dan bestaat de kans dat je spieren worden aangetast, je slap voelt en de verbranding vertraagt.

Maar koolhydraten eten zorgen er toch voor dat ik dik word? Dit is echt een hele grote fabel, het gaat erom dat je niet meer koolhydraten eet dan je verbrandt. Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose wat dus als brandstof dient voor het lichaam. Eet je meer koolhydraten dan je beweegt dan wordt het opgeslagen in het lichaam, maar zolang jij ervoor zorgt dat je voldoende beweegt is er niks aan de hand.

Wanneer de koolhydraten zijn omgezet in glucose komt dit via het bloed in de lichaamscellen terecht. Alle koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel, het is alleen afhankelijk van het soort voeding hoe snel dit gebeurt. En hier komen de zogenaamde snelle en langzame koolhydraten om de hoek kijken. Langzame koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel langzamer stijgt en dat wil je want dat betekent ook dat er langzaam energie wordt afgegeven. Bij snelle koolhydraten stijgt de bloedsuikerspiegel heel snel, maar daalt ook weer heel snel met als gevolg de zogenaamde suikerdip waardoor je vaak weer meer zin krijgt in eten.

Het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten worden ook wel meervoudige of complexe koolhydraten genoemd, deze bestaan uit een lange reeks van enkelvoudige koolhydraten waardoor het langer duurt om te verteren. Ze vertragen de opname van glucose (suiker) en zorgen dus niet voor pieken in de suikerspiegel. Producten met langzame koolhydraten zijn o.a.

  • havermout
  • volkoren producten,
  • zoete aardappelen
  • groenten, fruit en peulvruchten

Deze producten bevatten vaak ook meer vezels wat ook zorgt voor een verzadigd gevoel. Met als gevolg dat je minder snel grijpt naar dat lekkere tussendoortje!

Het tegenovergestelde zijn dus de snelle koolhydraten, ook wel enkelvoudig genoemd. Ze worden snel opgenomen en je suikerspiegel schiet omhoog waardoor insuline ook meteen vrijkomt (insuline stimuleert vetopslag). Na een enorme piek in je suikerspiegel volgt er ook een diepe daling waardoor je je kort na het eten van iets met veel suiker weer trek krijgt, je moe en futloos voelt. Voorbeelden van producten met zogenaamde snelle koolhydraten zijn:

  • witte pasta, brood en rijst
  • aardappelen
  • snoep, koek, gebakjes, etc
  • fruit

Wat mag ik nu wel of niet eten? 

Gebruik een beetje gezond verstand met het kiezen van de juiste producten. Bovenstaand lijstje geeft al een richtlijn, maar op het internet zijn ook diverse tabellen te vinden waar alle waardes in staan. Uiteindelijk is variatie erg belangrijk, de combinatie van ingrediënten en eet naar je beweging.

Heb je een actieve levensstijl dan is het juist goed om complexe/langzame koolhydraten te eten.

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoeken

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief