Kurkuma of geelwortel zie je tegenwoordig vaker in recepten of gerechten voorkomen, zoals deze heerlijke kurkuma latte. Maar waarom zou je dit ook willen toevoegen aan je voedingspatroon?
Kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking. En dit is de reden waarom het zo breed toepasbaar is. Bij veel klachten en ziekten speelt ontsteking namelijk een rol. Veel mensen zijn chronisch ontstoken, wat uiteindelijk tot klachten en welvaartsziekten leidt. Het onderliggende oorzakelijke mechanisme is een laaggradige ontsteking. In de praktijk zie je dat mensen dan vaak vage signalen hebben, waaronder een tekort aan energie.
Kurkuma beschermt ook de lever, remt de groei van bacteriën, schimmels en parasieten in je darmen, vermindert kiespijn en/of tandvleesproblemen en het kan je cholesterol verlagen.
Helaas is de opneembaarheid van kurkuma niet zo goed. Maar door het te combineren met zwarte peper of olie kan je de opneembaarheid verhogen. Dit laatste omdat kurkuma vet oplosbaar is.
Een persoonlijke tip: ik drink regelmatig een verse kurkuma shot of de golden wonder van Frecious. Zij slowjuicen een grote hoeveelheid verse kurkuma zodat je juist veel van de gezonde stoffen van de geelwortel in zeer geconcentreerde vorm binnenkrijgt. Je kunt deze sapjes met 15% korting bestellen met de code: FITFOODFAB15
Maar terug naar het recept, want nu wil je natuurlijk wel eens weten hoe je kurkuma kan verwerken in een heerlijk ontbijtje 😀
Hoe maak je de kurkuma mango smoothiebowl?
Wat heb je nodig?
- 100 gr mango (kan vers of uit de diepvries)
- 50 gr wortel (geraspt)
- 150 ml amandelmelk
- 1/2 banaan
- 0,5 tl kurkuma poeder
- snufje zwarte peper
- 10 gr kokos
- 10 gr gember (geraspt)
- 15 gr rauwe honing
Voor de topping bijvoorbeeld:
- Vijgen
- Wortel
- Kokosrasp of -vlokken
- Havermout of zelfgemaakte granola
- Ongebrande noten (20 gr)
- Bijenpollen
- Chiazaad
Een smoothiebowl is heel makkelijk om te maken, maar zoals je van me gewend bent, zal ik het je toch nog even uitleggen 🙂
Doe alle ingrediënten voor de smoothie in een blender en maal ze tot een gladde smoothie. Schenk de smoothie in een niet te diepe schaal of soepbord. Strooi voorzichtig de topping naar je eigen inzicht en smaak eroverheen.
Pak je lepel, geniet (met je ogen) van wat er voor je staat en eet smakelijk!
Recept en fotografie van @fitfoodstyle