Blog

Lekkende darm (Leaky Gut)

Spijsverteringsproblemen behoren tot een van de meest voorkomende aandoeningen van de Westerse wereld. Eén van de problemen met de spijsvertering waar je steeds vaker over hoort is een lekkende darm (Leaky Gut). Deze aandoening leidt tot allerlei vervelende symptomen die je dag heel erg in de war kunnen schoppen, zoals vermoeidheid, opgeblazen buik, eczeem, angstige en depressieve gevoelens. Bovendien heeft een lekkende darm een grote invloed op je gezondheid omdat het je immuunsysteem kan aantasten en tot allerlei andere ziektes en kwalen kan leiden.

Wat is een lekkende darm oftewel Leaky Gut?

Lekkende Darm Syndroom is een aandoening waarbij er als gevolg van een disbalans in de darmflora miniscuule gaatjes in de knooppunten tussen de cellen van je darmwand ontstaan. Wanneer je een lekkende darm hebt kunnen schadelijke stoffen door de darmwand dringen en in je bloedbaan terecht komen.

leaky gut 02

Ook kan het gevolg zijn dat gezonde voedingsstoffen minder goed door het lichaam kunnen worden opgenomen, wat je gezondheid verder aantast.

Oorzaak van een lekkende darm

Een lekkende darm kan ontstaan wanneer je darmflora uit balans is. In je darmen wonen veel ‘goede’ maar ook ‘slechte’ bacteriën. Normaal gesproken worden de ‘slechte’ bacteriën door de ‘goede’ in toom gehouden, zodat ze zich niet in het wilde weg kunnen vermenigvuldigen. Dit kan verstoort worden door antibiotica of andere medicijnen, een ziekte, een disbalans in de hormonen hebt of als je voedingspatroon veel koolhydraat- en suikerrijke voeding bevat. Het aantal ‘goede’ bacteriën wordt dan sterk verminderd, waardoor ‘slechte’ bacteriën de overhand krijgen en zich snel kunnen ontwikkelen. De ‘slechte’ bacteriën kunnen vervolgens microscopisch kleine gaatjes in de knooppunten tussen de cellen in je darmwand maken waardoor de darmwand wordt beschadigd.

Hoe kun je jouw lekkende darm oplossen?

Om erachter te komen of je een lekkende darm hebt en hoe je de darm kan herstellen, kan ik je helpen met de 1-op-1 coaching. Samen gaan we aanpassingen maken in je voedingspatroon. Daarnaast is het belangrijk dat je goed kauwt, je stress en alcohol vermindert en zorgt voor een goede buikademhaling.

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Search

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief