Blog, Persoonlijk, Voeding

Leren leven met Diabetes type 1

Hoi, ik ben Christine, 29 jaar en ik ben door Sanne uitgenodigd om een gastcolumn te schrijven voor haar blog FitFoodFab. Nu heb ik zelf geen hormoonstoornis als PCOS maar ik heb Diabetes type 1, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd.

Verschillende soorten diabetes

Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende soorten Diabetes bestaan. Het grootste deel van de diabetespatiënten (zo´n 90%), zijn mensen met Diabetes type 2. Belangrijke factoren voor het krijgen van type 2 zijn overgewicht, weinig beweging maar ook ouderdom en erfelijkheid spelen een belangrijke rol. (bron)

Bij Diabetes type 2 produceert het lichaam nog wel insuline, maar er wordt niet goed meer op de insuline gereageerd. Een dieet, meer bewegen en vaak ook medicatie en in sommige gevallen insulinetoediening zijn noodzakelijk om Diabetes type 2 te behandelen.

th iStock 32562636 MEDIUM 01

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem (die normaliter alleen ziektes opruimt) zich is gaan keren tegen het eigen lichaam. Bij Diabetes type 1 zijn door het afweersysteem de cellen vernield die de insuline in het lichaam produceren.  Hierdoor wordt er plotseling helemaal geen insuline meer aangemaakt.

Het gevolg is een zeer acute, levensbedreigende situatie, want zonder insuline kan je niet leven! Een leven met Diabetes type 1 betekent dan ook dat je meerdere keren per dag zelf insuline inspuit of 24/7 een insulinepomp draagt.

Wat hebben Sanne en ik gemeen?

Christine BoelensDoordat ik Diabetes type 1 heb, is het voor mij noodzakelijk om een gezonde leefstijl aan te houden. Ik probeer dit zo goed mogelijk na te streven door het aantal koolhydraten tijdens de maaltijd te tellen, kortwerkende koolhydraten zoveel mogelijk probeer te vermijden en regelmatig een stukje hard te lopen om op gezond gewicht te blijven. Deze levensstijl wordt ook geadviseerd aan mensen met PCOS vanwege de insulineresistentie.

 

Hoe ben ik erachter gekomen dat ik Diabetes Type 1 heb?

Drie jaar geleden was ik samen met mijn man op vakantie in Marokko. Het was erg heet en ik vond het dan ook vrij normaal dat ik liters frisdrank achter elkaar kon opdrinken. Het zal vast de hitte wel zijn?

Wel vond ik het vreemd dat ondanks al die liters die ik per dag dronk, ik een continu dorstgevoel bleef houden. Ik was zo dorstig dat mijn tong er kurkdroog door was geworden. Een ander verschijnsel was dat ik gewicht begon te verliezen. Vaak is dit tijdens een vakantieperiode juist het tegenovergestelde. Vreemd! Omdat ik zelf een verpleegkundige achtergrond heb begonnen er wel een aantal alarmbellen in mijn hoofd te rinkelen. Maar ziek worden tijdens je vakantie, dat wil toch niemand?

Toen er na een aantal dagen steeds meer symptomen bijkwamen (gezichtsverlies, frequent urineren, zweten, vermoeidheid..) hebben we contact opgenomen met de huisarts in het thuisland en zijn we op advies doorgestuurd naar een arts in Rabat (Marokko).

Helaas heeft deze dokter mij totaal mis gediagnosticeerd: ik had absoluut geen Diabetes type 1 maar een bril zou wel nodig zijn om mijn gezichtsverlies te corrigeren. Met een voorschrift voor de opticien en 2 brillen verder voelde ik mij iedere dag zieker en zieker worden. Ik moest zo vaak urineren, dat de toilet mijn beste vriend was geworden en ik wilde maar één ding en dat was zo snel mogelijk naar huis!

Terug in Nederland

Aangekomen in Antwerpen (mijn woonplaats) ben ik direct naar de Spoed Eisende Hulp gegaan. Omdat mijn lichaam al een aantal dagen geen insuline meer produceerde, was er een ketoacidose ontstaan. Door het gebrek aan insuline gaat het lichaam over op het verbranden van vetten om zo toch nog de nodige energie vrij te krijgen. Bij deze vetverbranding komen giftige stoffen vrij (ketonen). Deze situatie kan gevaarlijk zijn aangezien dit kan leiden tot een coma.

Gelukkig ben ik net op tijd opgenomen op de Intensive Care afdeling waar onmiddellijk gestart werd met het toedienen van insuline en vocht. En daar zit je dan, een week later, met insuline-pennen, bloedglucosemeter, een dieet-boek en een conditie van 0 tussen de koffers met je vakantiekleding… niet bepaald hoe ik gedacht had om thuis te komen!

diabetes

Leren leven met Diabetes type 1

Een van mijn goede eigenschap is dat ik vrij optimistisch ben ingesteld. Ik heb mijzelf hierdoor snel kunnen motiveren om er voor te zorgen dat Diabetes type 1 niet mijn leven zou gaan bepalen, maar dat ik zelf de baas over mijn Diabetes zou worden. (Let op: Diabetes type 1 is niet hetzelfde als Diabetes type 2.)

Hoe ik dit heb gedaan en andere onderwerpen kun je lezen in een van mijn volgende blogs op FitFoodFab.

Mijn motto is: mijn leven is misschien niet meer zo zoet, maar het is nog net zo lekker!

Je kunt me ook volgen via Instagram @diabeticrunningirl

Schermafbeelding 2017 01 04 om 20.00.04

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief