Blog, Voeding

Mealpreppen, bereid je eten voor

Suikervrij eten klinkt heel ingewikkeld, maar dat valt best mee. Het vergt alleen planning en voorbereiding, oftewel mealpreppen. Mealpreppen is ideaal om met minimale moeite gezond en lekker te (blijven) eten, ondanks dat je het druk hebt. Want juist op dat soort momenten roept de verleiding van ‘snel maar even een afhaalmaaltijd of diepvriespizza’.

“Mealpreppen is het vooruit maken van maaltijden en dat bijvoorbeeld in bakjes meenemen naar je werk”

Een goede voorbereiding is het hele werk!

Door sommigen wordt mealpreppen enkel geassocieerd met bodybuilders en hardcore fitness freaks, maar mealpreppen biedt jou ook veel voordelen:

  • Gezondere keuzes op momenten van stress, verveling of ‘geen zin om te koken’.
  • Budgetvriendelijk.
  • Makkelijk in te plannen in je week.
  • Bespaart een hoop tijd, omdat je niet elke dag in de keuken staat.
  • Je weet zeker dat je de juiste hoeveelheden voedingstoffen binnenkrijgt.
  • Meer kans je doelstellingen te behalen.
  • Geen kopzorgen over of je wel goed eet.
  • Minder honger.

Door een beetje voorbereiding heb je alles voor het grijpen. Adios diepvriespizza.

Hoe pak je mealpreppen succesvol aan?

Mealpreppen kan op verschillende manieren. Maar hoe pak je het succesvol aan? Dat hangt helemaal af van wat past bij jouw leven en doelstellingen. Het is echt niet nodig om 5 dagen lang hetzelfde te eten of hier een hele zondag aan te besteden met ingewikkelde schema’s of recepten.

Afhankelijk van hoe vaak je per week wilt koken en hoeveel maaltijden je nodig hebt zijn er verschillende strategieën die je (door elkaar) kan gebruiken. Dit zijn onze drie favorieten:

1. Extra porties koken

Deze strategie is misschien wel het aller makkelijkste:  maak een extra portie voor de volgende dag, terwijl je avondeten maakt. Handig én lekker voor bij de lunch of om als pre-workout te eten. Wat ons betreft kan dat gewoon koud, maar als je liever een warme maaltijd eet kan je dit in de magnetron of een oventje opwarmen (ook op veel stations en bij supermarkten vind je vaak een magnetron die je kan gebruiken).

2. Je koelkast-als-buffet

We noemen hem als tweede, maar voor velen staat deze strategie met stip op nummer één: Je koelkast als buffet. Dit betekent dat je jouw koelkast vult met bakjes waarin losse elementen van de volwaardige maaltijd zitten. Handig voor als je doordeweeks weinig tijd hebt.

Als het tijd is om te eten open je gewoon de koelkastdeur, vul je je bord met een combinatie naar wens en warm je het op of neem je het mee naar je werk. Bereidt gedeeltelijke maaltijden op deze manier voor, zodat je ’s avonds bijvoorbeeld alleen nog maar vlees erbij hoeven te bakken. Best een lekker idee na een drukke werkdag.

Wat kan je allemaal mealpreppen:

  • rijst/quinoa/pasta koken
  • (zoete) aardappels bakken of roosteren
  • eieren koken
  • pancakes/wraps maken (ook in te vriezen)
  • soep maken (ook in te vriezen)
  • groenten snijden en eventueel roosteren, koken, stomen of wokken
  • grote portie gebakken kip of pulled chicken

TIP: doe alle ingrediënten voor shakes en smoothies alvast in plastic zakjes en vries het in. Van roerbakgroenten, aardappel en ei een fritatta maken. Net als soep is dit een ideaal ‘restjes’-gerecht.

Drukke ochtenden? Probeer dan eens overnight oats. Een combinatie van een havermout met bijvoorbeeld amandelmelk, wat fruit en noten dat je de avond van tevoren maakt en één of meer dagen van kunt eten. Probeer eens deze ooohh zo lekkere carrotcake overnight oats.

3. Persoonlijke kant-en-klaarmaaltijden

Wil je nog meer gemak? Dan kan je ervoor kiezen om volledige maaltijden voor te bereiden.

Bepaal eerst welke maaltijden je wilt mealpreppen, hoeveel maaltijden je nodig hebt en voor hoeveel dagen je wilt mealpreppen. Ga in dit geval voor gerechten die een volwaardige maaltijd zijn, dus niet alleen een stuk vlees of groente en schrijf op wat je voor jouw porties nodig hebt. Gebruik hiervoor de handige weekly food planner die ik heb gemaakt.

Na je zelf opgestelde weekmenu kun je boodschappen gaan doen en alvast gerechten voorbereiden. Deze maaltijden verdeel je vervolgens over plastic bakjes die je in de koelkast of vriezer bewaard tot je ze nodig hebt.

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoeken

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief