Blog, Mindset

Het ‘moeten’ proberen los te laten

Ik heb soms van die periodes dat het maar niet lijkt te gaan zoals ik wil. Wat ik wil eten hebben ze niet in de supermarkt, de rij bij de kassa gaat 2ox langzamer dan ik fijn vind en op mijn werk hoeft er maar iets niet helemaal naar wens te gaan dan heb ik bijna de neiging iemand de volle laag te geven 🙂 Ik ga dan uit ongeduld maar staan of zitten zuchten ook al weet ik dat dit niets zal veranderen behalve de hoeveelheid stresshormonen in mijn lichaam. Laat los. Geniet liever van het moment, even tijd voor jezelf.

We houden vast aan zoveel dingen. We houden ze in ons hoofd, we blijven ermee bezig, maar we kunnen er niets mee. Dit vasthouden bezorgt stress en frustratie. Moet je voor je gevoel nog van alles? Is stil zitten en even helemaal niks doen moeilijk voor je? Met de volgende inzichten ontdek je hoe je deze dwang van ‘moeten’ lekker los kunt laten.Loskomen van het moeten FitFoodFab

Het ‘moeten’ proberen los te laten

Hoe hoog leg jij de lat? Een hoog verantwoordelijkheidsgevoel kan de oorzaak zijn dat jij het gevoel hebt dat je veel moet. Jij voelt je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de financiën, het onderhoud van je huis en tuin, de opvoeding van je kinderen, het bijhouden van sociale contacten etc. En waarschijnlijk doe je, net zoals ik, het liefst alles ook nog eens met enige perfectie. Dit maakt dat je behoorlijk veel van jezelf vraagt en je waarschijnlijk nog meer het gevoel creëert dat je van alles ‘moet’. Mijn ervaring is dat dit ‘moeten’ op een gegeven moment wel heel dwangmatig aanvoelt. Hierdoor gaan zelfs de meest simpele dingen me meer tegen staan, met als gevolg veel onrust en stress in mijn lichaam.

Wat voor mij heel erg goed werkt om los te komen van al mijn ‘moeten’, zijn de volgende inzichten:

Van wie moet je eigenlijk?

Wie zegt dat je op dit moment moet gaan stofzuigen, die baan moet uit oefenen, naar dat feestje moet gaan etc. Volgens mij is er maar één iemand die jou verteld dat je dit moet doen en dat ben jijzelf! Er zijn uiteindelijk maar weinig dingen die echt moeten, let er maar eens op.

Je ‘mag’ in plaats van ‘moet’

Als ik tegen mijzelf zou zeggen dat ik iets mag doen in plaats van dat ik iets moet doen, maakt dit een wereld van verschil. Ik mag het doen, maar ik mag het ook niet doen. Ik moet dus helemaal niks. We kunnen dus gewoon kiezen of we iets wel of niet gaat doen, heerlijk toch!

‘Moet’ je dat doen of ‘wil’ je dat doen

Zoals ik al eerder benoemde, ‘moeten’ voelt vaak heel dwingend. En als ik persoonlijk iets dwangmatig moet doen, dan staat dit op wat voor manier dan ook, mij al snel tegen. Daar komt bij dat het mij totaal niet motiveert als ik iets moet doen terwijl ik eigenlijk helemaal niet wil. Daarentegen als ik iets echt graag wil doen, dan ga ik als een trein. Ook bij de vraag of je iets zou willen doen, heb je een keuze mogelijkheid.

Wat zou er gebeuren als je besluit iets niet te doen

En vraag je daarbij meteen af hoe erg dit dan is. Hoe groot zijn de consequenties ervan. Stel je blijft bijvoorbeeld een keertje langer in bed liggen, je slaat het stofzuigen vandaag eens over of je besluit om een dag minder te werken, hoe erg is dit dan. Is je antwoord dat het inderdaad helemaal niet zo erg zal zijn, dan kan je dus met een gerust hart het vandaag een keertje (of vaker en misschien wel voor altijd ;)) niet doen.

Leef eens zonder verplichtingen

Probeer gewoon eens een dagje te leven zonder iets te moeten. Alles mag, alles kan en er moet helemaal niks. Zo’n dagje helpt mij om weer een beetje rust in mijn kont te krijgen. En her te ontdekken dat ik vrijer ben dan dat ik vaak toelaat.

Door meer los te komen van al het ‘moeten’ ervaar ik meer rust in mijn leven. Wat doe jij om meer rust te ervaren, om vrij te komen van al je ‘moeten’?

Ik ben benieuwd naar je reactie!

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Search

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief