Persoonlijk

Naar je lichaam luisteren, hoe doe je dat?

Ik was de koningin van het altijd maar doorgaan. Moe? Nee joh… Teveel hooi op mijn vork? Nee joh…  Gewoon doorgaan, blijven lachen en dan is er niets aan de hand. Zoals ik in mijn blog ‘Voor jezelf zorgen en afvallen‘ al schreef, was ik daar ontzettend goed in geworden. Als kind op school en later in mijn werkende leven werd ik ziek in de vakanties. Ontspannen = ziek worden, dus dat is een duidelijke hint….gewoon doorgaan en lekker druk blijven. NOT!

In afgelopen jaren heb ik ervaren dat je lichaam flink aan de bel kan trekken als je niet naar eerdere signalen van je lichaam luistert. Als je naar de signalen van je lichaam luistert, merk je het eerder als je niet helemaal in balans bent. Als je die signalen oppikt, kun je er wat mee en creëer je samen met je lijf voor een gezonder leven.

Balans? Wat is dat?

foto-16-12-10-00-00-00Zodra iemand het woord ‘balans’ tegen mij zei, kreeg ik al de kriebels. Ja ja, ik ben hartstikke in balans. Leuk gedacht maar zowel geestelijk als fysiek was ik niet in balans. Een leuk voorbeeldje dat balans tussen mind en body zo belangrijk is, heb ik ervaren tijdens een Qi Gong les. Ik moest gaan staan op zo’n manier dat als ik een zetje kreeg dit geen invloed heeft. Ik, mevrouw ik ben in balans en krijg je niet omver, kreeg een zetje en stond toch behoorlijk te wiebelen. Hierna leer je tijdens de les om echt goed in balans te gaan staan. Stevig, gefocust en je energie daarop richten en dan pas merk je goed het verschil 🙂

Wanneer ben je in balans?

Een goede balans zit in je complete levensstijl. Sport en bewegen, voedingspatroon en ontspanning. Deze drie dingen zijn belangrijk voor een gezond leven en je lichaam. Ik heb een keer ergens een goede uitspraak gelezen over ons lichaam. Het is sterk wanneer het in balans is maar zwak wanneer het uit balans raakt.

Ik merk het gelijk wanneer mijn lichaam in balans is. Ik zit lekker in mijn vel, ik heb energie en ik heb geen of weinig last van mijn PCOS. Zodra mijn lichaam uit balans raakt, geeft het signalen om ervoor te zorgen dat ik in actie kom om mijn balans te herstellen.

Signalen van je lichaam kunnen zijn:

  • luisteren-lichaam-nekHuiduitslag of jeukend/prikkend gevoel
  • Pijn op specifieke plekken zoals hoofdpijn, rugpijn of krampen
  • Moe, geen energie, futloos
  • Een verstoorde stoelgang
  • Haaruitval
  • Uitblijvende menstruatie

Luisteren naar je lichaam

Als je je teen stoot of je hebt een blessure opgelopen dan is het duidelijk waardoor je klachten hebt gekregen. Maar wat doe je als je wakker wordt met pijn in je nek of rug of je krijgt ineens krampen? Denk je dan dat het vanzelf wel weer overgaat of ga je opzoek naar een praktische oorzaak? Het kan ook anders 🙂 Je lichaam vertelt namelijk hoe het met hem gaat.

Ik heb goed leren luisteren naar mijn lichaam waardoor ik nu sneller stress of andere klachten kan herkennen.

vind-balans-luister-naar-je-lichaam-fitfoodfabIk kom uit een familie die vaak hoofdpijn heeft. Je kan dit accepteren en als argument gebruiken, een aspirine innemen en weer doorgaan. Maar bedenk eens waardoor het kan komen. Heb je last van stress, eet je veel suiker, drink je genoeg, krijg je hoofdpijn na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Omdat ik nu veel meer in balans ben, heb ik bijna geen hoofdpijn meer. Zodra ik hoofdpijn krijg, weet ik vrij snel waardoor dit komt. Ik herken het signaal en probeer de balans weer te herstellen.

Ik heb geleerd om nee te zeggen zodat ik even een stapje terug kan nemen.

Een ander mooi voorbeeld vind ik dat ik eerst geen menstruatie had, zonder de pil. Door het aanpassen van mijn levensstijl is mijn menstruatie op natuurlijk manier op gang gekomen. Na een aantal jaar heb ik een regelmatige cyclus gekregen en het mooiste is dat ik nu zelfs voel wanneer ik ovuleer.

In balans blijven

balans-olifant-op-standbalNu klinkt het net alsof ik een soort balans goeroe ben die nooit meer iets heeft, maar dat is (gelukkig) niet zo. Ook ik hou me niet altijd aan de 80/20 regel en maak er soms ineens weer de 20/80 regel van en ook ik blijf mijn grenzen opzoeken. Ik voel me soms net een olifant die op een kleine bal staat te balanceren 🙂 maar zoals we allemaal weten, leren we van vallen en weer opstaan. Ook ik leer nog steeds zoveel!

 

 

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief