Ik kocht eigenlijk altijd de pittige hummus gewoon want die is echt zo lekker. Ik had het nog nooit geprobeerd om het zelf te maken omdat er zoveel ingrediënten in moesten (dacht ik). Maar de basis voor een lekkere hummus bestaat uit kikkererwten en tahin. Je kan daarna zelf nog ingrediënten toevoegen om het een bepaalde smaak te geven. Omdat ik de pittige hummus altijd kocht, heb ik nu dus mijn eigen variant gemaakt. Ik vind het heerlijk op een rijstwafel, broodje of met rauwkost, als tussendoortje.
En wat blijkt! Zelfgemaakte hummus is onwijs lekker en makkelijk en echt een gezond tussendoortje! Door de kikkererwten heb je namelijk weinig last van een piek in je bloedsuikerspiegel, omdat er veel vezels inzitten is je lichaam lang bezig met de vertering. Hierdoor ontstaan er minder hoge pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
Hoe maak je de pittige hummus?
Wat heb je nodig:
- kikkererwten (400 gr)
- 1 chilipeper
- 2 el tahin (sesam pasta)
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl komijnpoeder
- citroen (halve)
- peper en zout
- 1 teen knoflook
- olijfolie
Laat de kikkererwten wellen en kook ze volgens de verpakking. Gebruik je kikkererwten uit een blik spoel ze dan even goed af. Snijd de chilipeper door de helft en verwijder de zaadjes. Snijd de chilipeper en knoflook dan fijn. Doe alle ingrediënten, samen met een beetje olijfolie en scheutje water, in de staafmixer of keukenmachine en mix tot de gewenste dikte. Voeg hierna eventueel nog een scheutje water toe of olijfolie om de hummus smeuïger te maken.
Tip: hummus kun je makkelijk bewaren in de vriezer, dus maak een fijn voorraadje zodat je altijd een lekkere snack of beleg in huis hebt.