Ik ben gek op gado gado, pittige boontjes en – tempeh. Daarom ga ik graag naar de toko. Dit is alleen niet goed voor mijn portemonnee. Om die reden probeer ik steeds meer Indonesische gerechten zelf te maken. Deze pittige tempeh is wat mij betreft prima gelukt. Deze pittige tempeh is heerlijk als bijgerecht. Omdat je het ook koud kunt eten, is het ook zo lekker in je salade.
Wat is tempeh?
Tempeh is een gefermenteerd voedingsmiddel dat ontstaat door een gecontroleerde fermentatie van gekookte sojabonen met een Rhizopus schimmel. Door deze fermentatie binden de sojabonen zich tot een vaste witte koek. Vooral vegetariërs en veganisten vinden de vleesachtige structuur en het hoge eiwitgehalte interessant.
Hoe maak je de pittige tempeh?
Wat heb je nodig:
- 1 pak tempeh
- 1 teentje knoflook
- 3 tl laos
- 1 tl trassi
- 1 el ketjap
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl sambal
- 1 ui
- zout
- kokosolie extra vierge (amanprana)
Haal de tempeh uit de verpakking en snijd ze in dunnere repen (ongeveer 3 tot 4 cm en 1,5 cm dik). Bak de tempeh in kokosolie extra vierge goudbruin en laat het in een vergiet uitlekken. In kokosolie fruit je de uien, knoflook en trassi. Hierna voeg je de sambal, laos en zout erbij. Roer alles goed door elkaar en vermeng het geheel nog met de ketjap. Laat de tempeh afkoelen. Dit bijgerecht is heerlijk bij pittige boontjes, gado gado of in een Indonesische salade!