Het begint alweer wat kouder te worden dus dan krijg ik gelijk weer trek in warme gerechten. Mijn lunch is in het voorjaar en zomer vaak een goed gevulde salade, maar ik begin nu ook echt weer uit te kijken naar een kom heerlijke soep. Ik zie steeds vaker in gerechten de zoete aardappel voorbij komen. Ik was hier zelf nog niet echt bekend mee en had het ook nog nooit gegeten. De zoete aardappel wordt vooral veel gebruikt in de Surinaamse keuken en als je deze niet zo goed kent dan is de kans ook klein dat je de zoete aardappel ook niet goed kent.
Voordelen zoete aardappel
Maar naast de heerlijke gerechten die ik voorbij zag komen las ik ook dat de zoete aardappel veel voordelen heeft. Naast de hoeveelheid vezels die de zoete aardappel bevat, zitten er ook veel vitamines in met hoge hoeveelheden vitamine A, C en B6. Hierdoor wordt deze aardappel een sterke antioxidant.
Een heel belangrijk voordeel van de zoete aardappel is tevens dat deze aardappel een hoge concentratie van complexe koolhydraten bezit maar heeft een lage glycemische index. Voor diabetici en voor mensen zoals ik die insulineresistentie hebben is deze aardappel dus een super voedingsmiddel om toe te voegen aan ons voedingspatroon. Maar nu weer terug naar het lekker soepje.
Hoe maak je de pittige zoete aardappelsoep?
Wat heb je nodig:
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 3 cm verse gemberwortel
- Bouillonblokje
- 1 rode chilipeper
- 1 limoen
- 2 theelepels kokosolie
- 500 gr zoete aardappelen
- 500 ml kokosmelk uit blik
- 1 liter water
Snijd of hak de ui, gember en chilipeper fijn. Doe het in een vijzel. Knijp de knoflook uit en voeg deze samen met de limoensap en 1 theelepel kokosolie toe. Maak met de vijzel een soort kruidenpasta.
Doe een theelepel kokosolie in een diepe pan en verwarm het op een laag vuurtje. Voeg de kruidenpasta toe en roerbak zachtjes 5 minuten. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Doe de aardappel samen met de kokosmelk, water en bouillonblokje in de diepe pan bij de kruidenpasta.
Verwarm het en laat het daarna zo’n 15 a 20 min op een laag vuurtje staan tot de aardappelen gaar zijn. Pureer hierna alles met een staafmixer of blender tot een gladde soep.
Eet smakelijk!