Het is echt weer de tijd om te bakken en te koken met pompoen. Ik hou van gemak dus ik maak gelijk meerdere dingen met pompoen als ingrediënt. Met één grote flespompoen maak ik deze pompoenmuffins, Thaise pompoensoep en pompoenpannenkoekjes. Voor deze gerechten is het van belang dat de pompoen gaar is. Je kunt het koken of in de oven doen om te garen.
Ik gaar de pompoen altijd in de oven. Snijd de pompoen door het midden en verwijder de pitten. Besprenkel de helften met een beetje olijfolie en leg ze op een bakplat met een bakpapiertje en hup de oven in. Afhankelijk van de omvang van de pompoen moet het zo’n 45 tot 60 minuten in de oven.
Pompoen muffins
Wat heb je nodig?
(10-12 muffins)
- 100 gr havermeel (of speltmeel)
- 50 gr amandelmeel
- 100 gr pompoenpuree
- 100 gr appel
- 1 handje walnoten
- 5 grote (Medjools) dadels
- 1 handje gele rozijnen
- 2 el Alpro yoghurt (ongezoet)
- 2 eieren
- 2 tl kaneel
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1 kruidnagel
- 2 tl bakpoeder
- snuf zout
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Doe in een beslagkom het havermeel, het amandelmeel, kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, een snuf zout en het bakpoeder. Je kunt een vijzel gebruiken om de kruidnagel te pletten en voeg het ook toe aan het mengsel. Heb je geen vijzel dan druk je met de platte kant van het mes op de kruidnagel totdat deze goed fijn gemalen is.
In de blender doe je de pompoenpuree, appel, dadels, eieren en yoghurt. Je mixt het mooi glad. Doe de walnoten erbij en mix dit kort mee. Mix het maar kort zodat er nog wel stukje walnoot in de mix zit.
Voeg nu het meel met de specerijen toe aan de pompoenpuree in de keukenmachine en meng het enkele minuten tot een beslag. Voeg de gele rozijnen toe en meng deze door het beslag.
Je kunt het beslag in een ingevette muffinvorm doen, maar ik gebruik toch altijd nog wel (leuke) cupcake/muffin papiertjes. Als je een ijsschep hebt, gebruik deze dan om het beslag in de vorm te scheppen tot de vormpjes ongeveer tot 2/3 gevuld zijn. Schuif de muffinvorm in de voorverwarmde oven en bak de muffins in 25 minuten gaar. Test of ze gaar zijn door met een houtenprikker in de muffin te prikken. Blijft er nog beslag aanzitten, doe ze dan nog een paar minuten extra in de oven.