Ik ben zelf niet zo’n brood eter. Vooral ‘s ochtends gaat er bij mij geen boterham in. Meestal staat er bij mij yoghurt en havermout op de ontbijttafel, maar tegenwoordig ook quinoa!
Quinoa lijkt op een graansoort maar dat is het niet. Quinoa is familie van spinazie. Voor de Inca’s is quinoa een heilig voedselsoort. Quinoa is in verschillende soorten te verkrijgen zoals zwarte, rode, groene en blanke quinoa. De kleur is anders maar de smaak is hetzelfde, namelijk een nootachtige smaak. De vraag naar quinoa is in Nederland behoorlijk gestegen omdat het ontzettend gezond en voedzaam is. Het is daarom een goed voedingsmiddel voor mensen zoals ik die willen afvallen! Daarnaast is quinoa ook goed voor de vegetariërs onder ons, want quinoa is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium.
Je kan quinoa gebruiken als vervanger voor brood, aardappelen, rijst, pasta, couscous. Het is dus ook heerlijk als ontbijt. Je kan de quinoa zelf pimpen naar smaak. Hieronder staat mijn favoriete combinatie.
Quinoa als ontbijt
Wat heb je nodig?
(voor 2 kommen)
- 150Â gram quinoa
- 150Â ml amandelmelk
- 150Â ml water
- 1 eetlepel blanke rozijnen
- 1 theelepel kaneel
- paar aardbeien
- 1 banaan
- handje walnoten
- andere noten/zaden die je lekker vindt
- optioneel een eetlepel agave siroop
Doe de quinoa in een pan en voeg het water en amandelmelk toe. Breng het aan de kook en laat het op een laag vuurtje 15 minuten koken tot de quinoa de melk en het water hebben geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en voeg de kaneel en de rozijnen toe, roer het goed door en laat het mengsel nog even 5 minuten met de deksel op de pan staan. Roer het quinoa mengsel nog eens goed door, verdeel het over twee komen en voeg het fruit en de walnoten toe. Yummie yummie!