Het is nu inmiddels zo’n twee jaar geleden dat ik gestart ben met het suikervrij eten. In één van mijn eerste blogberichten (Met voeding mijn pcos bestrijden) heb ik geschreven waarom ik hiermee gestart ben. De eerste paar weken vond ik het makkelijkst want ik mocht gewoon helemaal niets met suiker eten, dus ook geen fruit en (snelle) koolhydraten. Maar ja en dan….na deze weken mocht ik zelf af en toe weer iets gaan toevoegen zoals fruit en dan kijken hoe mijn lichaam hierop reageert. Dit vond ik het lastigste in het veranderen van mijn voedingspatroon. Wat kan je nu wel en niet eten en welke hoeveelheden? Zit ik straks echt alleen maar op sla te kauwen? Internet kan op zulk soort momenten ook heel verwarrend zijn door de hoeveelheid aan (tegenstrijdige) info.
Luisteren naar je lichaam
Ik kan je eerlijk zeggen dat na twee jaar dit soms nog steeds zoeken is, maar ik heb mijn draai gevonden. En dat is het belangrijkste! Iemand kan wel zeggen wat je wel en niet moet eten, maar je lichaam geeft dit ook prima aan. Ik heb leren luisteren naar mijn lichaam. Laat eens een week of twee bijvoorbeeld (snelle) koolhydraten uit je voedingspatroon of eet een week geen zuivel. Doet het wat met je lijf en merk je een verschil? Het blijven variëren met voeding is belangrijk dus leef je uit, want er is meer dan alleen maar brood of alleen maar havermout.
Wat heeft het suikervrij mij nou precies opgeleverd?
Mijn voornaamste doel was het natuurlijk op gang krijgen van mijn menstruatie. Dit heb ik met vlag en wimpel gehaald want ik heb na twee jaar zelfs een vrij reguliere cyclus. Naast dit (voor mij) fantastische resultaat heeft het suikervrij eten mij ook het volgende opgeleverd:
- Geen tot bijna geen hoofdpijn meer
- Bloedsuikerspiegel blijft meer in balans
- Minder eetbuien
- Gewichtsverlies
- Betere conditie van mijn huid
- Meer energie
Wil je ook suiker uit je voedingspatroon schrappen of verminderen? Lees dan ook eens mijn blog ‘Suikervrij eten; waarom en hoe?‘ Ook kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen of kijk eens naar mijn voedingsdagboeken voor inspiratie.