Beweging, Blog, Review/ervaringen

Rollin’ rollin’…. Foamrollen voor stretching en herstel

Een wat? Een foamroller….? Voordat ik naar de sportschool ging voor mijn eerste training van mijn Personal Body Plan (BPB) had ik alvast heel enthousiast de app geopend met het work out schema. En daar stond het…..de eerste oefening was er één met een foamroller. Serieus? De moed zakte gelijk in mijn schoenen want wat is dat nou weer. Ik opende het filmpje (wat bij elke oefening zit) en zag iemand met één van haar bil helften over een schuimrubberen rol rollen. Nou, laten we dat dan maar ook gaan doen dacht ik 🙂

Aangekomen in de sportschool bleek dat ze (nog) helemaal geen foamroller hebben. De eerste training heb ik dus gesport zonder te foamrollen. De trainingen van BPB beginnen en eindigen met het foamrollen dus het had toch wel mijn nieuwsgierigheid gewekt. Dus ik heb me een avondje verdiept in wat het nu precies is en de werking ervan en de foamroller maar besteld.

Foamrollen_sanneWat is een foamroller?
De foamroller is een grote rol met schuimrubberen puntjes. De puntjes verwijderen de zogeheten ‘triggerpoints’ (knopen en verklevingen) in het lichaam, met als doel de flexibiliteit en mobiliteit van je lichaamsdelen te verbeteren. Dit zorgt voor een snel herstel en kan zelfs blessures voorkomen. De zie je nog niet veel in de winkels liggen maar dit gaat denk ik snel veranderen want het is ook ideaal om thuis te gebruiken.

Waarom foamrollen?
Doordat je met je eigen lichaamsgewicht over de foamroller rolt voer je druk uit op de knopen in je spierweefsel. Hierdoor druk je de elastische spiervezels weer terug naar een rechtere positie in lijn met de overige spiervezels. De subtiele kracht die je toebrengt stimuleert de spier om verder te ontspannen en de spanning te verminderen. De foamroller kan worden gebruikt om het mogelijke ontstaan van spierpijn te reduceren en te zorgen voor een sneller herstel.

 

De voordelen op een rijtje:

– Verwijdert pijn en symptomen in de spieren
– Je wordt leniger / flexibeler
– Helpt bij stijve spieren
– Verbeterd bloedcirculatie in je spieren
– Helpt bij het voorkomen van blessures
– Goed alternatief voor dure sport massages

Wanneer en hoe gebruik je een foamroller?
Het advies van PBP is om deze vorm van zelfmassage zowel voor als na het trainen te doen. Als je fijn aan het rollen bent merk je gelijk dat bepaalde plekken pijnlijker/gevoeliger zijn dan andere. Dit komt omdat op die plekken de 
meeste knopen en verklevingen zitten. Je kan de foamroller op verschillende manieren gebruiken. De techniek die ik heb geleerd van PBP is om 20 keer te rollen op één plek zoals je bil, hamstring of kuit. Je rolt dus met je lichaam over de foamroller zodat een bepaald lichaamsdeel wordt gemasseerd. En ik kan je vertellen….auw auw auw dat kan pijnlijk zijn omdat het daar dan goed vast zit! In het begin was het even zoeken hoe ik nou het beste over die foamrol kon rollen. En ik moet je zeggen door die aparte houdingen en behoorlijk wat pijnlijke plekken (door het trainen) ging ik zelfs zweten van het foamrollen 🙂 Na een aantal keer merkte ik dat de pijnlijke plekken al een stuk minder werden. Daardoor merkte ik dat het ook echt iets doet voor je lichaam! En ik heb ook nog eens gelezen dat het gebruik van een foamroller cellulitis zou verminderen. Nou ladies, waar wacht je nog op 😉 Foamrollen it is!! 

Er zijn verschillende soorten foamrollers te koop via internet waaronder deze ‘Bijenkorf‘. Deze is goed draagbaar en dus makkelijk mee te nemen naar de sportschool en handig op te bergen.

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief