Ik eet geregeld een salade dus ik probeer iedere keer weer een goed vullende salade te maken. Om ervoor te zorgen dat het niet saai is varieer ik met met ingrediënten en zorg ik dat het toch ook gezond blijft. Ik ben bijvoorbeeld gek op het toevoegen van bonen omdat deze goed vullen en zorgen voor wat extra goede voedingsstoffen. Maar dit wordt op den duur ook saai dus heb ik een keer zelf, van kikkererwten, falafel balletjes gemaakt voor deze heerlijke salade. Hieronder staat beschreven hoe je de falafel en heerlijke Ras el Hanout dressing kunt maken. In de salade kun je verder toevoegen wat je wilt zoals geroosterde bloemkool.
Hoe maak je de salade met falafel met Ras el Hanout dressing?
Wat heb je nodig:
(4 personen)
Falafel:
- 3 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 800 gr kikkererwten uit blik
- Verse peterselie
- snufje cayennepeper
- 2 tl komijn
- peper en zout
- ½ ei
- Eventueel een beetje paneermeel
- Speltbloem
Ras el Hanout dressing:
- Â 1 tl Ras el Hanout-kruiden
- 50 gr azijn
- 2 dl olie
- ½ sjalotje
- 1 takje peterselie
- 1 el yoghurt
- Peper & zout
Laat de kikkererwten uitlekken en doe ze in een keukenmachine. Voeg de knoflook en het grof gesnipperde sjalotje toe. Mix het tot een stevige massa. Voeg de peterselie, ½ ei, cayennepeper, komijn en peper en zout toe. Mix nog kort even door. Pak ongeveer 1 eetlepel van het kikkererwtenmengsel en rol deze door de speltbloem en door je handen totdat je ongeveer 12 balletjes hebt gemaakt. Mocht je het mengsel moeilijk kunnen rollen voeg dan een beetje paneermeel toe zodat het wat steviger word. Bewaar de balletjes zolang in de koelkast. Verhit een laagje zonnebloemolie in een pan tot ongeveer 170 graden. Frituur de balletjes in ongeveer 5 min goudbruin.
Snipper de sjalot fijn. Hak de peterselie fijn. Giet de azijn in een mengkom. Voeg de olie langzaam, druppelsgewijs toe, terwijl je voortdurend roert met de garde. Voeg de yoghurt, sjalot, peterselie en Ras el Hanout-kruiden toe. Breng de saus op smaak met peper en zout.