Okey…..ik moest de info even laten bezinken. Ik kan dus met voeding de strijd aangaan met pcos 🙂 Één ding is in mijn geval heel belangrijk; ik moet stoppen met het eten van suikers en snelle koolhydraten. Okey, okey, dat is natuurlijk makkelijk gezegd dan gedaan, maar hoe pak je zoiets aan? Als je insulineresistent bent, is het logisch dat je probeert zoveel mogelijk suikervrij te eten. Maar waarom is voor iedereen goed om minder suiker te eten? Dat suikerrijke voeding ongezond is, is eigenlijk algemeen bekend. Zo weten we dat suiker slecht is voor je gebit en dat het een dikmaker is. Maar er zijn meer redenen om je suiker inname te verminderen. Voordat ik antwoord geef op het waarom en hoe je het aanpakt, leg ik eerst even uit wat het verschil is tussen geraffineerde suiker, natuurlijke suikers en hoe je lichaam voedingsmiddelen omzet in suiker.
Verschillende soorten suiker
Geraffineerde suiker is niet alleen de tafelsuiker die we zelf in onze koffie of thee scheppen, maar ook de suiker die vaak verwerkt zit in allerlei kant-en-klare producten (verborgen suikers). Zelfs in producten waarvan je het misschien niet snel zal verwachten zoals o.a. brood, soepen, vruchtendranken en mueslirepen. Veel van deze producten suggereren of promoten ‘gezond’ te zijn terwijl er veel suikers in zitten. Uit de resultaten van de Nederlandse voedselconsumptiepeiling (2007-2010) blijkt dat wij tegenwoordig per persoon gemiddeld 24 kg suiker per jaar consumeren. 85% hiervan valt onder ‘verborgen suiker’ en de overige 15% stoppen we in onze koffie, thee, yoghurt of strooien we over onze voeding heen. Ons lichaam heeft zich in die korte tijd niet kunnen aanpassen om al die suikers te verwerken.
Fruitsuikers (fructose) zitten van nature in fruit. Wij nemen vaak aan dat dit gezonde suikers zijn, maar ons lichaam maakt geen verschil tussen geraffineerde suiker en fruitsuikers. Suiker wordt door je lichaam omgezet in glucose en als energiebron gebruikt. Een teveel aan suikers wordt omgezet in vet. Dat geldt voor alle suikers dus zo ook voor fruitsuikers. Omdat fruit ook andere stoffen bevat zoals mineralen, vezels, vitamines en antioxidanten is het verstandig om fuit te eten, maar eet er niet teveel van (2 stuks).
Als je de zogenaamde ‘snelle’ koolhydraten eet, komt er in het bloed snel een grote hoeveelheid bloedsuiker (glucose) vrij. Ons lichaam reageertdaarop door snel insuline aan te maken om de brandstof naar de spieren te transporteren. Door dit proces daalt de bloedsuikerspiegel weer snel. Het gevolg is een soort jojoën van zowel glucose als insuline. Er komen steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat deze snelle veranderingen ongezond zijn, omdat ze een negatieve invloed hebben op de vetsamenstelling van het bloed en daardoor op hart- en vaatziekten, diabetes ( suikerziekte) en mensen zoals ik met insulineresistentie.
Waarom is het goed om minder suiker te eten?
- Suiker kan diabetes veroorzaken
Suikerconsumptie zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Wanneer onze bloedsuikerspiegel te hoog stijgt zorgt de alvleesklier ervoor dat insuline geproduceerd en afgezet wordt om de glucose om te zetten in glycogeen. Wanneer we dit mechanisme overbelasten door overmatig suikerverbruik, raakt de alvleesklier stilaan uitgeput en zal het minder insuline produceren waardoor de glucose in onze bloedbaan blijft circuleren. Hierdoor ontstaat diabetes. - Suiker zorgt voor extra vet
Als er teveel suiker wordt gegeten zal het lichaam het teveel aan suiker opslaan als vet. Geraffineerde suiker veroorzaakt een grotere opeenhoping van vet dan enig ander koolhydraat. Daarnaast bevat geraffineerde suiker veel lege calorieën en geeft het weinig verzadigend gevoel, waardoor je er sneller meer van eet of drinkt. - Dip na het eten
Na een stijging van de bloedsuikerspiegel (die volgt op suikerinname) volgt altijd een daling en dat is de welbekende ‘dip’ die je kunt ervaren na een koolhydraat-/suikerrijke maaltijd. Je lichaam denkt vervolgens weer suiker nodig te hebben, waardoor je opnieuw trek krijgt in zoet/suiker. - Suiker verzwakt je immuunsysteem
Toegevoegde geraffineerde suiker berooft ons lichaam van kostbare vitaminen, in het bijzonder vitamine B. Uit witte suiker zijn alle samenstellende voedingsstoffen weggeraffineerd. Wanneer we deze vorm van suiker eten, dwingen we ons spijsverteringsstelsel ertoe vitaminen, mineralen en grote hoeveelheden insuline uit de eigen voorraden aan te spreken om de suiker te kunnen opnemen. Je kunt je dus indenken dat bij overmatig suikergebruik het hormonaal mechanisme dat onze bloedsuikerspiegel reguleert overbelast wordt en dat dit o.a. leidt tot een verzwakt immuunsysteem. - Suiker versnelt het verouderingsproces
Suiker versnelt het verouderingsproces. Suiker veroorzaakt direct na consumptie een storm van vrije zuurstofradicalen. Deze vrije radicalen veroorzaken schade aan het DNA.
Hoe pak je het aan?
Om mijn lichaam even te resetten heb ik drie weken helemaal suikervrij gegeten, dus ook geen fruitsuikers, brood, pasta’s, etc. Daarna ben ik weer af en toe iets toevoegen zoals fruit, rijstwafels, etc. Maar…. Hoe kom je er achter waar suiker in zit en wat eet je dan wel? Er zijn heel veel (schuil)namen voor suiker. De meest bekende zijn denk ik wel sucrose, fructose, stroop en fruitsuiker maar er zijn wel meer dan 50 verschillende namen voor suiker! Op website Sugarchallege kun je een ‘suikerspiekpas’ gratis downloaden. Hier staan de meest voorkomende suiker-namen op vermeld. Maar ik heb een aantal tips op een rijtje gezet:
- Lees eens goed de etiketten van de producten die je normaal gedachteloos in je karretje gooit. Dit kost inderdaad heel erg veel tijd, maar hierdoor ben ik ook bewust geworden van waar allemaal suiker in wordt gestopt. Ik ben zelf erg geschrokken en dat gelijk “ik kan dus helemaal niets meer eten” maar dat valt reuze mee. Want dan volgt ook gelijk tip 2….
- Koop zo min mogelijk kant-en-klare producten. Wanneer je kiest voor natuurlijk en onbewerkte voeding vermijd je namelijk al veel ongewenste toevoegingen. Maak niet de vergissing door voedingsmiddelen te kopen die aangeven suikervrij te zijn maar in plaats daarvan kunstmatige zoetstoffen bevatten. Kunstmatige zoetstoffen zijn geen gezond alternatief en zouden vermeden moeten worden. Veel van deze stoffen hebben allerlei andere bijwerkingen.
- Maak gerechten zelf! 😀 Soep, granola, dressings, etc zijn ook eigenlijk veel lekkerder als je het zelf maakt en je weet precies wat er in zit.
- Als je toch in de keuken staat, maak dan eens wat meer want in feite kun je alles wat je als diner hebt gemaakt ook als lunch eten! En de dingen die ik nu als ontbijt eet kan ik bijvoorbeeld ook wel eens als lunch eten.
De eerste week vond ik best zwaar. Ik moest natuurlijk goed bepalen wat ik ging eten en ik kreeg na een paar dagen griep klachten. Wat bleek nou….dit waren dus afkickverschijnselen! Gelukkig duurde dit maar 1,5 dag 🙂 De tweede week had ik het een beetje door en begon ik me ook echt beter te voelen. Ik had meer energie, minder hoofdpijn en mijn haaruitval verminderde vrij snel.
Geef jezelf en je lichaam de tijd om te wennen aan de smaak en het ontsuikeren. Zorg voor een goed gevulde kruidenrek en als je eenmaal aan de smaken gewend bent dan weet ik zeker dat je daarna de pakjes en zakjes echt niet meer zo lekker vind als dat je het allemaal zelf maakt!! Ik vind tegenwoordig snel iets te zout of te zoet 😀
Succes!! Ik weet zeker dat jullie het ook kunnen. Ik zal een eetdagboek online zetten, zodat je kan zien wat ik zoal eet ter inspiratie. Wil je hulp bij het starten met suikervrij eten? Neem dan contact met me op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.