Ik ben (nog) niet zo’n keukenprinses dus ik vind het altijd lastig om zelf te bepalen welke kruiden lekker zijn in een gerecht. Als jij dat ook hebt dan is onderstaande lijst met uitleg wel handig! Kruiden en specerijen zijn echter niet alleen lekker: ze hebben ook vaak een geneeskrachtige werking. Maar daar ga ik nu niet verder op in. Nog een kleine tip…. Over het algemeen geldt dat je gedroogde kruiden mee moet koken om de smaak af te kunnen geven, maar verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier.
Koriander
Frisgroene, geurige blaadjes met een uitgesproken smaak. De stelen kan je meekoken, maar de verse blaadjes niet. De blaadjes moet je pas op het laatste moment toevoegen.
Koriander wordt vaak gebruikt in oosterse gerechten, maar ook in de Marokkaanse keuken, in salades, soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en sauzen.
Het combineert heel goed met tomaten en andere groenten, kip, lam, vis, peulvruchten, ui, biet, knoflook en chilipeper. Ook in zoete gerechten is het een aangename toevoeging met mango en peer.
Platte peterselie
Heeft zachtere blaadjes dan de krulvariant. Fris van smaak. Lekker in soep en couscous. Peterselie kan in bijna alles 🙂 dus ook over groente als tomaat, aardappelen, bloemkool, erwten en bonen, in kruidenboter samen met citroen en knoflook, salade, eieren, sauzen, bij vis en vlees. Zorg wel dat je de bladpeterselie gebruikt in de warme gerechten omdat deze beter tegen de hitte kan. De krulpeterselie kan je gebruiken als garnering. Het is een zeer veelzijdig kruid. Heb je veel knoflook gegeten? Het schijnt dat als je op peterselie kauwt je de geur kwijt raakt.
Bieslook
Sprieten met een lichte uiensmaak. Heerlijk bij eiergerechten en op huttenkäse. Daarnaast ook goed te combineren bij aardappelen, tomaat, komkommer en vis, maar ook in sauzen, dressing, soep of salades.
Basilicum
Zacht blad met aroma’s van munt en kruidnagel. Basilicum doet het goed bij tomaten, groenten, kaas, vis, peulvruchten, gevogelte, soep, salades, ei. Het is het hoofdbestanddeel van pesto.
Tijm
Kleine blaadjes aan stevige takjes. Het is iets hartig. Past goed bij mediterrane gerechten, pizza’s, sauzen en marinades. Tijm kan je gebruiken bij stoofschotels vlees, kip, vis, aardappelen, kaas, eieren, peulvruchten. Het is een lekkere combinatie met groenten zoals tomaten, champignons, courgette en aubergine. Tijm combineert perfect met andere kruiden, zoals rozemarijn, oregano en knoflook.
Oregano
Middelgroene, fluweelzachte blaadjes met een krachtige aroma. Het wordt in mediterrane gerechten gebruikt en vooral in de Italiaanse, Griekse en Franse keuken. Oregano kan je goed toevoegen in pasta’s, soepen, quiches, rijstschotels, aardappelschotels, pizza’s, chili con carne en in vis- en vleesgerechten samen met tijm en rozemarijn..
Rozemarijn
De naaldjes hebben een sterke, kruidige smaak. Rozemarijn wordt veel gebruikt in Italiaanse en mediterrane gerechten. Lekker bij aardappeltjes, vis, vlees, wild, peulvruchten, bij groentes zoals tomaten, courgette, aubergine en champignons, in boter en in pasta’s. Ook heerlijk in bouillons, sauzen, salades, met kaas en eieren.
Leuke tip: Gooi bij de barbecue de steeltjes bij de kolen voor een heerlijke geur.
Dille
Hele zachtjes blaadjes met een verfijnde, anijsachtige smaak. Lekker om vis mee te marineren.
Munt
Stevig blad dat ruikt en smaakt naar pepermunt. Heerlijk als thee of over vers fruit zoals aardbeien en meloen. Ook is munt lekker in smoothies, yoghurt, muntthee, in chocolademelk, in azijn, snoep of ijs.