Afvallen, Blog, Voeding

Voedingspatroon aanpassen bij Diabetes

Zoals beloofd ben ik hier met mijn tweede gast blog voor FitFoodFab!

Christine BoelensDeze keer ga ik jullie meer vertellen over hoe ik dagelijks rekening houd met de hoeveelheid suikers in mijn voeding. Zoals ik in mijn vorige blog heb verteld doe ik dit niet omdat in net zoals Sanne PCOS heb, maar ik moet dit doen omdat ik Diabetes Type 1 heb.

Omdat ik als diabeet zelf mijn insuline moet toedienen aan de hand van mijn bloedglucosewaarde en de maaltijd die voor mijn neus staat, is het aan mij de taak om zo goed mogelijk in te schatten hoeveel koolhydraten er zich in de maaltijd bevinden, om hier vervolgens de juiste dosis insuline voor te spuiten. Niet altijd even simpel!

Koolhydraten tellen

Een hulpmiddel die veel mensen met diabetes toepassen is het tellen van koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten die je dagelijks nodig hebt verschillen van persoon tot persoon. Dit is afhankelijk van je dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging, je gewicht en bijvoorbeeld je energiebehoefte. Een diëtiste heeft mij hierbij geholpen door een persoonlijk dagschema op te stellen.

Langzame koolhydraten FitFoodFab

Wat voor soorten koolhydraten zijn er?

Traagopneembare suikers: dit zijn de zetmeelstoffen die uit grote moleculen bestaan, het zijn aan elkaar gekoppelde suikers. Deze zetmeelstoffen moeten eerst door het lichaam van elkaar gescheiden worden voordat zij in het bloed terecht komen. Deze suikers smaken nauwelijks zoet. Denk aan: aardappelen, brood, rijst, graanproducten, bonen, erwten, linzen… (zie foto hierboven). Je hoeft dus niet koolhydraatarm te eten zoals bij PCOS veelal wordt geadviseerd.

De volkoren graanproducten bevatten meer vezels dan de `witte´ producten, waardoor deze koolhydraten nog weer trager in je bloed worden opgenomen en voor een minder grote piek zorgen in je bloedglucose. (Zie afbeelding: oranje streep)

Snelopneembare suikers: dit zijn kleine moleculen die snel door de darm worden afgebroken en snel in het bloed terecht komen. Deze suikers smaken wél zoet.

Denk aan: druivensuiker, pure suiker, fruitsuiker, suiker in frisdranken, gebak, chocolade.. alles wat zo lekker is, maar zo ongezond! De suikers zorgen voor een groot piek moment in je bloedglucose (zie afbeelding: rode streep).

Suikerdip_fitfoodfab

Net zoals voor diabeten is het juist ook voor mensen met PCOS van belang om er voor te zorgen dat de bloedsuikerwaardes niet te veel hoge piekwaardes heeft. Hier kun je dus voor zorgen om zo min mogelijk (liever: geen) snelopneembare suikers te eten.

Makkelijker gezegd, dan gedaan?

Om een beeld te krijgen hoeveel koolhydraten er in mijn voeding zitten maak ik gebruik van verschillende apps op mijn telefoon.

Ik gebruik de app van fatsecret om zowel een voedingsdagboek als ook een activiteitendagboek bij te houden om zo in de gaten te houden of mijn energieverbruik in balans is met hetgeen wat ik eet (en andersom!).

De app Koolhydratenkenner gebruik ik soms om voedingswaren op te zoeken om te checken hoeveel koolhydraten hierin zitten. Dit is vooral handig als je uiteten gaat.

Doordat ik via de diëtiste een persoonlijk eetplan heb gekregen, weet ik ongeveer hoeveel koolhydraten ik per dag nodig heb. Ik probeer mij hier dan ook zo goed mogelijk aan te houden. Door regelmatig op te zoeken hoeveel koolhydraten er in producten bevinden, kan ik deze producten nu ook `ruilen´. Zo kan ik bijvoorbeeld de appel die ik dagelijks eet als ontbijt in mijn portie yoghurt, ook prima omruilen voor een halve banaan, of voor 1,5 kiwi.

Ook check ik altijd in de supermarkt hoeveel koolhydraten er in de producten zitten voordat ik deze koop. Ik kijk hierbij naar het etiket en let erop dat er zich niet te veel suikers in het product bevinden.

Ik stop nooit zomaar iets in mijn mond, voordat ik even het etiket heb gecheckt!

Het lijkt misschien een hele uitdaging om jezelf er van bewust te maken hoeveel koolhydraten er in je voeding bevinden en om welke soort suiker dit gaat. Maar hoe vaker je dit doet, hoe meer bewust je wordt van de voedingskeuzes die je maakt. En….na verloop van tijd gaat het ook wel een beetje vanzelf.

Voor nu.. genoeg over koolhydraten!
De volgende keer vertel ik in mijn (laatste) gastblog meer over het effect van beweging op je suikerwaardes in je bloed.

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief