Afvallen, Beweging, Blog, Ontspanning

Waarom een half uur wandelen per dag goed voor je is?

Ik probeer tijdens mijn werk ook in beweging te blijven door naar een collega of printer te wandelen en de trap te nemen in plaats van de lift. Maar heb je een zittend beroep dan zit je zo’n acht tot negen uur per dag op je bips. Dat zitten niet goed voor je is, is bekend maar dat je stofwisseling na 2 uur minder wordt, zette me wel even aan het denken. Ook verminderd lang zitten de doorbloeding in je lichaam en kun je bijvoorbeeld last krijgen van je rug. Sporten is belangrijk voor een gezond lichaam maar ook basic beweging zoals trap lopen, een blokje om en naar een collega/printer lopen is al genoeg. Vrijwel direct als je opstaat worden je lichaam geactiveerd. Ga dus gedurende je werkdag wat regelmatiger staan,  een rondje lopen door het gebouw of buiten en neem wat vaker de trap. Ik heb ook wel eens de tip gelezen om voor of na een toiletbezoek een aantal extra squats te doen:)

Deze basic beweging zorgt voor een goede bloedsomloop en dat je stofwisseling goed blijft functioneren. Wil je het helemaal goed doen, ga dan iedere dag een half uurtje lopen tijdens je lunchpauze of na je werk en dit is waarom….

Voordelen van wandelen:

 1. Gaat spataderen tegen

  Een van de belangrijkste remedies tegen spataderen is beweging. Het bloed wordt door beweging voorzien van zuurstof en de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Het is bewezen dat regelmatig wandelen de pijn en zichtbaarheid van spataderen tegen kan gaan. Zorg dus dan je een paar lage of wandelschoenen aan hebt of meeneemt voor een lekkere wandeling.

 2. Minder stress

  Het maakt dus niet uit waar je wandelt, maar want de beweging zorgt al voor een relaxed gevoel. Laat je telefoon in je tas en let tijdens de wandeling op je ademhaling en je omgeving. Je kunt hierdoor je gedachten loslaten waardoor je stress vermindert.

 3. Goed voor je hersenen

  Wandelen heeft positieve effecten op de hersenen en je mentale gezondheid. Je zult merken dat je na een wandeling opgewekter bent en je blijer voelt. Dat komt doordat er tijdens een wandeling zogenaamde ‘geluksstofjes’ vrijkomen, zoals endorfine en serotonine. Een goed medicijn tegen angsten en depressies dus!

 4. Goede nachtrust

  Wist je dat je van wandelen ook beter slaapt? Dat komt omdat uit het gelukshormoon serotonine (zie hierboven) weer melatonine wordt gemaakt en dat is weer bevordelijk voor een goede nachtrust.

 5. Verbranding van calorieën

  Door te wandelen verbrand je meer calorieën dan oorspronkelijk wordt gedacht. Het aantal calorieën dat je verbrandt dankzij wandelen is afhankelijk van je lichaamstype, je gewicht en hoe snel je wandelt. “Een vrouw die gemiddeld 60 kg weegt en 5 km per uur stapt verbrandt zo’n 60 calorieën per uur. Drijf je het tempo op tot 6,5 km per uur, dan verbrand je zelfs 70 calorieën per uur.

 6. Verbetering van je spijsvertering

  Door het wandelen krijgt je spijsvertering (en dus je darmen) een boost! Jij én je darmen komen namelijk in beweging, wat de vertering van het eten stimuleert. Zo voorkom je verstoppingen. Daarnaast werkt wandelen ontspannend, wat ook goed is voor je darmen. Voorkom dus die dip en opgeblazen gevoel en ga een half uurtje wandelen. Na verloop van tijd merk, als het goed is, echt een verschil. Wat ook mooi meegenomen is…een goede spijsvertering = een plattere buik!

 7. Vergroot productiviteit en creativiteit

  Heb je het druk op je werk dan kun je het gevoel hebben dat je hoofd ‘overloopt’. Je hebt dan geen ruimte om op een andere manier een project aan te vliegen of creatieve oplossingen te bedenken. Tijdens het half uurtje wandelen kun je even goed je hoofd leeg maken zodat je hierna weer fris en fruitig aan de slag kunt. Je bent na de wandeling dus productiever en vast ook een stuk creatiever (als je dat bent).

 8. Extra dosis vitamine D

  Vitamine D is cruciaal voor het ontwikkelen van botten en het metabolisme (spijsvertering en dergelijke). Wandelen in de buitenlucht zorgt ervoor dat je vitamine D aanmaakt. Zonlicht wordt door je huid gebruikt om deze vitamine aan te maken. Vooral in de winterperiode met een beperkte hoeveelheid zonlicht is het belangrijk om naar buiten te gaan. Naast de voordelen van bewegen en ontspannen is er nu dus nog een reden om je wandelschoenen aan te trekken.

Bron: Wandelmagazine.nu, Yoo.rs en feeling.be

 

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief