Iedereen heeft wel eens een dipje of vermoeidheid na het eten. Maar mensen met insulineresistentie ervaren dit in veel sterkere mate. Alles wat we eten, van groente tot pasta, heeft invloed op onze bloedsuikerspiegel. Vooral snelle koolhydraten zorgen ervoor dat het snel stijgt en ook weer daalt. Het krachtige hormoon insuline houdt de bloedsuikerspiegel in balans. Maar wat als je lichaam hier ongevoelig voor is geworden?
Dipjes en stemmingswisselingen
Wanneer je lichaam niet goed meer reageert op insuline, is er sprake van insulineresistentie; hierdoor blijft er te veel bloedsuiker ongebruikt in het bloed zitten. Insulineresistentie betekent dat je lichaamscellen niet goed meer reageren op insuline. Insuline is nodig om bloedsuiker, ofwel glucose, vanuit je bloed in je cellen te krijgen. Op het moment dat je bloedsuikerspiegel te snel stijgt en weer daalt, krijg je last van vermoeidheid en stemmingswisselingen. Ook krijgt je lichaam het signaal dat je eten nodig hebt, terwijl dat niet zo is.
Een ander gevolg van insulineresistentie is PCOS en overgewicht (vooral buikvet). 90% van de vrouwen met PCOS is insuline resistent en 80% heeft last van overgewicht. Wanneer je resistent bent voor insuline loop je ook meer risico op andere gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk en een hoge cholesterol. Je levensstijl omgooien is dan een krachtig wapen. Ik heb hier een blog over geschreven, ‘met voeding PCOS bestrijden‘.
Gezonde suikervrije levensstijl
Dat het niet zo eenvoudig is om van de één op andere dag je leefstijl om te gooien, heb ik gemerkt. Je lichaam vraagt continu naar suikers en dat maakt het heel lastig. Ik kan dan geobsedeerd worden en me flauw en moe voelen als ik deze suikerkick niet krijg. Om insulineresistentie te voorkomen en te verhelpen, is een gezonde leefstijl belangrijk. Wil je weten waarom je suikervrij moet eten en hoe je dit aanpakt? Eet als een oermens, minder kant-en-klaar, minder snelle koolhydraten, stop met stressen en beweeg regelmatig.