Ik was vroeger niet zo bekend met vijgen. Het zag er niet smakelijk uit vond ik en ik wist niet zo goed wat ik ermee moest. De vijgen die ik kende, waren ook de gedroogde/gekonfijte versies die veel meer suiker bevatten dan de verse. De verse bevatten veel minder calorieën dan gedroogde (of gekonfijte) vijgen. Door het drogen stijgt het suikergehalte: verse (64 kcal/100g) en gedroogde (270 kcal/100g). Met de gedroogde kun je, door het suikergehalte, je baksels (natuurlijk)zoet maken.
Verse vijgen zijn tegenwoordig ook steeds meer in de schrappen van de supermarkten, groentewinkels en op markten verkrijgbaar. Dat is mooi want ze zijn namelijk hartstikke gezond. Ik heb hieronder een aantal redenen opgesomd waarom je eens wat vaker vijgen in je yoghurt, oats en dergelijke moet doen.
Wat maakt vijgen zo gezond?
Vezels, vitamines en mineralen
- Vitamine A; goed voor je huid
- Vitamine B;Â goed voor onder andere de stofwisseling.
- Veel mineralen zoals calcium, koper, kalium, ijzer en selenium. Goed voor botten, hart en bloedvaten. Ze bevatten meer mineralen dan alle andere vruchten.
Vijgen bevatten ontzettend veel vezels. Dat is fijn omdat de suikers uit het fruit dankzij die vezels trager opgenomen worden. Zo voorkom je een ongezond hoge piek in je bloedsuikerspiegel. Daarnaast helpen vezels je om je langer verzadigd te voelen. En ten slotte zijn vezels essentieel om je darmbacteriën gezond te houden.
Goed voor je botten
Hierboven in de opsomming noemde ik al even het mineraal calcium. In 100 gram vijgen vind je maar liefst 55 mg calcium. Om je een idee te geven hoeveel dat is…dat is ongeveer de helft van 100 ml melk. Dat is echter niet de enige manier waarop de vrucht helpt om de botten versterken. Ze bevatten namelijk ook vitamine C, wat ervoor zorgt dat je lichaam de calcium beter op kan nemen.
Geneeskrachtige werking
Door de hierboven genoemde voordelen hebben de vijgen ook een geneeskrachtige werking. Denk dat bijvoorbeeld aan:
- Laxerende werking bij verstopping (door de hoeveelheid vezels).
- Een stabiele bloedsuikerspiegel (zie hierboven).
- Verzachtende werking bij keelpijn (door polymeren en vitamine C)
- Werken genezend bij zwerende wonden.
Hoe en met wat kun je vijgen eten?
Vijgen zijn heerlijk, gekookt of rauw, warm of koud. Ze mogen zowel met als zonder schil gegeten worden. Uiteraard worden de vruchten vooraf gewassen. De schil is gemakkelijk te verwijderen met een scherp mesje.
Je kunt ze prima eten bij ham, zalm, kaas, yoghurt en platte kaas. Ze zijn eveneens lekker bij wild, varkensvlees en konijn. Ze kunnen ook verwerkt worden in (fruit)salades, in gebak en je kan er confituur van maken.
Waar kun je vijgen kopen?
- Pure gedroogde variant kun je onder andere kopen bij de bodyenfitshop.nl, supermarkten en notenwinkels.
- Verse vijgen kun je beperkt krijgen op biologische markten, supermarkten en bij groentewinkels.