Afvallen, Blog

Weg met het overtollig vet

Een klein ‘beschermlaagje’ vind ik gezond, maar die laag die ik om me heen had gecreëerd was toch echt wel a little to much…. Maar hoe raak je die overtollige vetlaag op een gezonde manier kwijt? Het internet staat er vol mee, maar waar begin je nou mee? Ik heb hieronder de, in mijn ogen, vier belangrijkste pijlers benoemd.

Gezond voedingspatroon

De kreet “abs are made in the kitchen” is ons niet meer onbekend. Mijn abs zijn nog zeker niet te zien, maar ik weet uit eigen ervaring dat deze uitspraak helemaal waar is. Een gezond voedingspatroon is bepalend voor het verdwijnen van je extra vetlaagje. Je kunt wel flink gaan sporten, maar als je je voedingspatroon niet aanpast, heeft deze inspanning geen effect. Je moet jezelf zeker niet gaan uithongeren, maar door middel van het creëren van een calorietekort gaat je lichaam je vetreserves aanspreken. Kies voor de gezonde koolhydraten, eet veel groente en voeg aan iedere maaltijd eiwitten toe (goed voor je spieren en je zit langer vol). Om ervoor te zorgen dat je niet de hele dag met een honger gevoel loopt kan je je calorietekort langzaam opbouwen. Op deze manier is het ook beter vol te houden en schiet je lichaam niet in een stress/overlevingsmodus.

Probeer als eerste stap eens de geraffineerde suikers te schrappen uit je voedingspatroon. Reduceer of skip het drinken van frisdrank en het eten van ‘slechte’ suikers en je lichaam is al een stuk blijer met je!

Ook is het belangrijk om veel vet te eten. Ja, je zal het niet geloven, maar vet eten draagt ook bij aan je vetverbranding.  Natuurlijk ook hier moet je kiezen voor de goede vetten, zoals vette vis (zoals zalm), avocado’s en noten. De omega 3-vetzuren in vette vis helpen de stofwisseling te versnellen, waardoor je meer calorieën verbrandt en dus sneller afvalt. Net als eiwitten zorgen de goede vetten voor een vol gevoel, waardoor je minder snel trek hebt.

Train al je (grote) spiergroepen

Ook komen die abs helaas niet naar voren door per dag honderden sit-ups te doen. Je krijgt wel sterke buikspieren, maar met dat extra laagje vet eromheen zie je niet. Goed getrainde buikspieren zijn belangrijk, ook voor je houding, maar dit is niet het enige resultaat wat we willen bereiken. Het is daarom belangrijk om meerdere spiergroepen te trainen. Door je spieren sterker te maken krijg je een mooie vorm in je lichaam en je vetverbranding gaat omhoog, ook in rust.

Voldoende slaap

Dit is bij mij al een goed aandachtspunt, want ik ben een enorme slechte slaper 🙁 Maar voldoende slaap is ontzettend belangrijk. Niet alleen om uitgerust door het leven te gaan, maar tijdens je slaap heeft je lichaam de tijd en de energie om te herstellen. Als je te weinig rust krijgt of laat naar bed gaat, wordt je bioritme verstoord. Als je moe bent, produceert je lichaam namelijk meer ghreline. Dit is een hormoon dat afgescheiden wordt door de maagwand en de eetlust opwerkt. Je hebt hierdoor meer trek in suikers en dat willen we juist niet….dus pak je rust! Heb je ook moeite met slapen. Lees dan ook eens mijn 5 voedingtips als je slaapproblemen hebt.

Voorkom stress

Toen ik me ging verdiepen in ‘mijn aandoening’ PCOS kwam ook steeds het woord stress naar voren. Mijn stelling was dat een beetje stress goed voor je is. Ik presteer namelijk beter onder een beetje druk. Maar ik heb nu wel goed op mijn netvlies dat er een groot verschil is tussen gezonde en ongezonde stress. Bij ongezonde stress maakt het lichaam cortisol aan, wat bekend staat als het stresshormoon. Het wordt geproduceerd in stressvolle situaties. Dit is een natuurlijke reactie en heeft als doel ons reactievermogen te versnellen. Ook wordt dankzij cortisol onze pijngrens verhoogd en het lichaam in staat gesteld de strijd aan te gaan. Toch heeft cortisol ook een negatieve kant. De hersenen zien namelijk geen verschil tussen een acute en een chronische situatie. Vooral in laatstgenoemde situatie heeft cortisol juist schadelijke gevolgen voor onze gezondheid. Als de cortisolwaarden langdurig verhoogd zijn, lijdt dit tot verstoring van de bloedglucose, een hoge bloeddruk, verminderde intellectuele prestaties en een grotere kans op overgewicht of obesitas door het vet wordt opgeslagen en niet meer verbrand wordt. Gelukkig helpt lichaamsbeweging om stress te verminderen en dus de cortisolwaarden te verlagen.

Voldoende slaap en beweging zorgen dus ook voor minder stress!

Met bovenstaande richtlijnen kan je goed zelf aan de slag en ze versterken elkaar dus ook nog eens. Wil je ook starten met een gezondere levensstijl? Dan help ik je graag! Neem contact met mij op en ik help je graag met het starten van een gezonde en suikervrije levenspatroon.

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief