Afvallen, Blog, Mindset, Ontspanning

De Chinese orgaanklok en de meridianen

Met het blote oog zie je ze niet, maar van je kruin tot je tenen lopen allerlei energiebanen (meridianen). Samen vormen ze een ingenieus netwerk met een belangrijke functie: levensenergie (Qi) zo soepel mogelijk door je lichaam transporten.

Meridianen: de onzichtbare energiebanen in je lijf

Om te begrijpen wat meridianen zijn, moet je eigenlijk eerst weten wat Qi (spreek uit tsji) is. Qi is zo oud als de weg naar Rome. In klassieke Arabische, Indiase en Chinese geschriften werd als gesproken over Qi. Binnen de oude Chinese gezondheidsleer wordt het gezien als levensenergie die door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. Deze energie wordt doorgegeven via 12 hoofdmeridianen die door je lijf lopen. Elke meridiaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan. Toch heeft elke meridiaan een grotere functie dan alleen het betreffende orgaan. Meridianen hebben namelijk zowel een fysieke, als een psychische kant. Zo gaat de longmeridiaan niet alleen over ademhaling, maar ook over de emotie verdriet. En is de levermeridiaan verstoord? Dan hoeft er met je lever niks mis te zijn, maar kun je wél last hebben van prikkelbaarheid.

meridianen

De Chinese orgaanklok en de meridianen

De circulatie van Qi langs de 12 hoofdmeridianen verloopt in een vaste volgorde en duurt 24 uur. Volgens de Chinese orgaanklok is elke twee uur een specifieke meridiaan het meest actief. Tussen 7.00 en 9.00 uur ‘s ochtends als jij opstaat en aan een nieuwe dag begint is de maagmeridiaan in opperste staat van paraatheid. Als we beginnen met de maagmeridiaan en de orgaanklok volgen dan ontstaat de volgende 24-uurs cyclus:

1) Maagmeridiaan – actief tussen 07.00 tot 09.00 uur
2) Milt meridiaan – actief van 09.00 uur tot 11.00 uur
3) Hartmeridiaan – actief tussen 11.00 uur tot 13.00 uur
4) Dunne darm meridiaan – actief van 13.00 uur tot 15.00 uur
5) Blaasmeridiaan – actief tussen 15.00 uur tot 17.00 uur
6) Niermeridiaan – actief van 17.00 uur tot 19.00 uur
7) Hartbeschermer meridiaan – actief van 19.00 uur tot 21.00 uur
8) Drievoudige verwarmer meridiaan – actief van 21.00 tot 23.00 uur
9) Galblaasmeridiaan – actief tussen 23.00 uur tot 01.00 uur
10) Levermeridiaan – actief van 01.00 uur tot 03.00 uur
11) Longmeridiaan – actief tussen 03.00 tot 05.00 uur
12) Dikke darm meridiaan – actief tussen 05.00 tot 07.00 uur

Het in balans krijgen van de meridianen

Er kunnen grofweg 3 dingen mis zijn met je meridianen:

1) er is teveel energie in een meridiaan
2) er is te weinig energie in een meridiaan
3) er is sprake van stagnatie, de doorstroming van de meridiaan is niet goed

Deze toestanden zijn alle drie te beïnvloeden. Op de meridianen die door je lijf lopen zitten bepaalde punten waar de uiteinden van de meridianen aan de oppervlakte van ons lichaam komen. Dit maakt de meridianen als het ware toegankelijk van buitenaf. Blokkades in meridianen kunnen worden opgeheven met behulp van bijvoorbeeld acupunctuur, acupressuur en voetreflexologie. Ook kent de Traditionele Chinese geneeskunde zogenaamde Tui Na massages. Tui Na (spreek uit als twie-na) is een 4000 (!) jaar oude vorm van massage. Het is de voorloper van Shiatsu en vindt zijn oorsprong in China. Tui Na betekent letterlijk ‘duw en grijp’ maar had wat mij betreft ook voor ‘cut the crap’ kunnen staan. Want een Tui Na massage is een behoorlijk pittige massage. Geoefende Tui Na masseurs stevenen namelijk linea recta af op geblokkeerde acupunctuurpunten. En geloof me, dat kan best pijnlijk zijn. Het gevoel van bliss komt vaak dan ook pas ná de massage. Een goede Tui Na massage zorgt er namelijk voor dat ‘Qi’ energie via je meridianen weer vrij door je lichaam kan stromen.

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief