Pompoen is eigenlijk een echte herfst groente maar is in principe het hele jaar verkrijgbaar. Voordat ik met het recept van Amber Albarda aan de slag ging, had ik eigenlijk nog nooit een gerecht met pompoen gemaakt. Te groot, te hard, wat kan je er allemaal mee? Naast de lekkere zoete smaak bevat het veel ijzer, vitamine C, B, A, magnesium en andere vitaminen en mineralen. Inmiddels heb ik het gerecht al zo vaak bereid dat ik mijn eigen variatie heb gemaakt.
Gevulde pompoen met kip en feta
Wat heb je nodig?
(2 personen)
– 1 flespompoen
– olijfolie
– 1 rode ui
– 8 champignons
– 1/2 paprika
– 150 gram kip
– 1 teentje knoflook
– 80 gram fetakaas
– 40 gram pijnboompitten
– paprikapoeder
– chilipeper (optioneel)
– peper en zout
Pompoen bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in 2 gelijke helften en verwijder de zaadjes. Leg de ze in een ovenschaal en druppel over beide kanten een beetje olijfolie. Zet de ovenschaal zo’n 20 minuten in de oven. Na 20 minuten haal je de schaal eruit en prik je er even in. Als de pompoen al zachter is geworden, kan je het vruchtvlees van de pompoen tot 1 cm van de rand eruit snijden. Besprenkel de twee helften dan weer een klein beetje met olie en strooi er peper, zout en chilipoeder overheen. Doe de ovenschaal weer terug in de oven voor ongeveer 20 a 30 minuten (hangt af van de omvang van de pompoen).
Pompoen vulling
Snijd het vruchtvlees van de pompoen en de kip in blokjes en snijd de champignons en paprika. Strooi over de kip een beetje paprikapoeder. Verhit in een pan een beetje olijfolie en bak de uien glazig. Voeg dan de kip toe. Als de kip gaar is haal je ze uit de pan en zet je het even apart. Bak in dezelfde pan de champignons, paprika en de blokjes pompoen zo’n 5Â minuten. Voeg de knoflook toe en bak het nog 5 minuten. Voeg dan de kip weer toe en schep het goed door elkaar.
Rooster je pijnboompitten tot ze goudbruin zijn. Haal de schaal uit de oven en schep een deel van het mengsel in de twee pompoenhelften en een deel ernaast in het bord. Verbrokkel de feta en strooi het samen met de pijnboompitten over je vulling.
Het klinkt misschien ingewikkeld in het begin maar als je het één keer hebt gedaan dan gaat het daarna een stuk sneller. En wat ik erg handig vind, is dat er niet zoveel afwas is met het maken van dit gerecht 😉 Eet smakelijk!