Je leest veel op internet dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Daarom krijg ik regelmatig de vraag wat je nu het beste als ontbijt kunt eten. Zelf eet ik regelmatig een groene smoothie of kwark en soja yoghurt als ontbijt. De groene smoothie maak ik dan gelijk voor twee keer wat me weer tijd scheelt. Heb je ‘s ochtends geen zin om de keuken in te duiken of geen tijd dan kun je ook chiapudding maken. Dit kun je namelijk al de avond van te voren maken en is dus echt ideaal als je vroeg op moet. Chiapudding maak je heel simpel van (plantaardige) melk met chiazaden. Chiazaden kunnen tot 10 keer hun gewicht aan vloeistof absorberen wat zorgt voor een soort gel, de basis van deze pudding.
Chiazaden bevatten verschillende mineralen, zoals magnesium en calcium, maar zorgt ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel en het is een goede bron van omega 3. Omega 3 is goed voor de hersenen en heeft een ontstekingsremmend effect.
Ik maak mijn chiapudding vaak van amandel- of kokosmelk. Ik ben helemaal gek op kokos dus dat maakt dit ontbijtje echt super lekker. Maar hoe maak je dit eenvoudige ontbijt/lunch nou eigenlijk. Je kan eindeloos varieren met fruit en andere toevoegingen zoals gojibessen, kokosflakes, nootjes, etc.
Hoe maak je de kokos chiapudding
Wat heb je nodig:
(voor 1 persoon)
- 3 eetlepels chiazaad
- 125 ml kokosmelk
- 125 ml water
- 2 eetlepels kokosrasp
- bosbessen
- lijnzaad, gojibessen, etc
Meng het water met de kokosmelk en voeg hier de chiazaden aan toe. Roer goed door en laat dit minimaal 3 uur staan. Als je dit als ontbijt wil eten, doe dit dan de avond van de voren. Meng de kokosrasp door de chiapudding en je kunt al lekker smullen. Voor deze variant kun je in een beker of glas de bosbessen doen, dan de helft van de chiapudding en hierna een tussenlaag met bijvoorbeeld lijnzaad en gojibessen. Hierna doe je de andere helft van de chiapudding erbij en maak je het mooi af met een paar aardbeien en kokosrasp.
Je kunt ook de chiapudding met een beetje kwark eten en als je het voedzamer wilt maken zijn havervlokken altijd een gezonde toevoeging. Eet smakelijk!