Ik koop zelf bijna geen brood meer. Als ik iets van brood wil eten dan maak ik het zelf zoals deze kwarkbroodjes met rozijnen. Het zijn een soort krentenbollen geworden maar dan veel gezonder. Je kan dit recept heel makkelijk glutenvrij maken door het speltmeel te vervangen voor boekweitmeel. Deze kleine broodjes heb ik gebakken op een bakplaat maar je kunt het mengsel ook over een muffinblik verdelen zodat je een mooiere en compacte vorm krijgt.
Ik vind de broodjes heerlijk bij het ontbijt of als tussendoortje met een beetje roomboter. Je kunt ze natuurlijk ook eten met een beetje jam of iets hartigs zoals kaas. De kwarkbroodjes kun je een aantal dagen bewaren in een afgesloten bak in de koelkast.
Hoe maak je de kwarkbroodjes met rozijnen?
Wat heb je nodig:
(12 kwarkbroodjes)
- 150 gr speltmeel
- 150 gr amandelmeel
- 250 gr kwark (appel-kaneel)
- 1/2 tl vanille-extract
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- 1 rijpe banaan
- 1 ei + 1 eiwit
- 1 tl bakpoeder
- 100 gram rozijnen
- amandelschaafsel
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de rozijnen in een bakje en laat deze 10 minuten wellen in warm water. Prak een banaan heel fijn op een bord. Doe de banaan in een mengkom. Doe hierbij de kwark en roer goed door. Voeg nu de amandelmeel toe en roer goed door. Nu kan het speltmeel erbij en roer weer goed door. Klop het ei en het eiwit goed op en voeg dit ook bij het mengsel. Als laatste meng je vanillepoeder, de koekkruiden en het bakpoeder erdoor heen. Zorg dat alles goed gemengd is. Schep nu de rozijnen door het beslag heen.
Leg een vel bakpapier op je bakplaat. Maak dan met een twee lepels bolletjes maken van het deeg en leg het op de bakplaat. Strooi wat amandelschaafsel over de kwarkbroodjes en bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven.