Wat ben ik blij dat ik deze heerlijke prei mosterdsoep met je kan delen! Het is niet alleen lekker maar ook super gezond. In al mijn opleidingen en cursussen komt steeds naar voren dat gezonde darmen essentieel zijn voor een gezond lichaam, zowel fysiek als mentaal. Een goede balans in je darmbacteriën (microbioom) kun je zelf voor elkaar krijgen door voeding. En prei is een van die ‘superfoods’ voor je darmen.
Waarom is specifiek prei dan zo goed voor je darmen? Nou dat komt door de hoeveelheid voedingsvezels (inuline) die in prei zit. Het is een vorm van ‘prebiotica’: voedsel voor darmbacteriën. Inuline voorkomt ook nog eens verstopping en stimuleert de opname van calcium in de darmen – dat zorgt weer voor gezondere botten.
Om die darmen van je even goed blij te maken, heb ik een heerlijke prei mosterd soep voor je. Het bevat eiwitten door de bonen en dus voldoende prebiotica voor je darmen. Eet smakelijk!
Hoe maak je de prei mosterdsoep?
Wat heb je nodig:
(voor ongeveer 4 porties/personen)
- 2 el kokosolie
- 500 g prei
- pot witte bonen
- 1 l water
- 2 blokjes kippenbouillon
- 2 el Zaanse mosterd
- 125 ml creme fraîche of soja room
Snijd de prei in ringen. Was de ringen goed zodat er geen zand meer tussen zit. Haal de witte bonen uit de pot en spoel het goed af in een vergiet. Je kunt de bonen natuurlijk ook zelf weken (nog gezonder).
Verhit de kokosolie in een soeppan. Leg enkele lichtgroene dunne prei ringen apart voor de garnering en bak de rest op middel hoog vuur 3 minuten gaar in de olie. Zorg dat de prei niet bruin wordt. Voeg de bouillonblokjes en het water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes doorkoken. Doe de laatste 5 minuten de witte bonen er ook bij. Roer de mosterd en de crème fraîche door de soep .
Pureer het geheel met de staafmixer. Voeg naar smaak zout en peper toe. Schep de prei mosterdsoep in de kommen en strooi er nog wat overgebleven prei ringen overheen.
Recept en fotografie van @fitfoodstyle