Pompoen kun je tegenwoordig het hele jaar verkrijgen maar door de pumpkin spice kruiden vind ik dit echt een herfst/winter ontbijt. Deze gebakken havermout met pompoen is onder andere gemaakt met haver, pompoen, honing, pumpkin spice kruiden, kaneel en walnoten. Het is veganistisch en glutenvrij!
Hoe maak je de pumpkin spice havermout?
Wat heb je nodig?
(4 tot 6 porties)
- 2 tl kokosolie
- 200 gr havermout
- 1 tl wijnsteen bakpoeder
- 6 gr pumpkin spice
- 1 tl kaneel
- 5 gr zout
- 320 ml amandelmelk
- 250 gr pompoenpuree
- 30 gr honing
- 20 gr lijnzaad (heel)
- 80 gr walnoten
Ovenschaal van ongeveer 20cm diameter.
Zet de oven op 200 graden, snijd de pompoen door de helft en verwijder de pompoenpitten. Leg de twee helften op een bakpapiertje in de oven en laat het ongeveer 30-40 garen. Vet een ovenschaal in met 1 theelepel kokosolie. Meng in een grote kom de haver, bakpoeder, pumpkin spice kruiden, kaneel en zout. Voeg 200 ml amandelmelk, honing, lijnzaad, kokosolie toe en meng het alvast een beetje door elkaar.
Haal de pompoen uit de oven, laat het even afkoelen en snijd de schil er af. Weeg 250 gram pompoen af en doe het in een blender of keukemachine, voeg het laatste beetje amandelmelk (120 ml) toe en maak er puree van. Voeg de pompoenpuree bij het mengsel en roer het goed door elkaar. Voeg dan voorzichtig de noten toe. Giet het havermoutmengsel in je ingevette ovenschaal en strooi er een paar extra noten over.
Bak gedurende 30-35 minuten op 200 graden of tot de bovenkant goudbruin is en het midden stevig is. Serveer het warm met een beetje extra honing, (plantaardige) yoghurt/kwark.
Tip: Maak met de rest van de pompoen een ander gerecht. Ik heb zes pompoen recepten voor je op een rijtje gezet.