Stamppot bataat en pastinaak
- 400 gr bataat
- 150 gr pastinaak (2 stuks)
- 250 gr aardappel (kruimig) of bloemkool*
- 1 courgette
- rozemarijn
- zakje rucola 70 gr
- 75 gr geitenkaas
- 100 gr chorizo of pecannoten**
Schil de bataat, pastinaak en aardappelen en snijd deze in grove stukken. Doe deze in een ruime pan en zorg dat het net onder water staat. Breng (met deksel afgedekt) aan de kook met een snufje zout en kook 15 minuten gaar.
Snijd ondertussen de courgette in kleine blokjes van ongeveer 1 cm en de chorizo in dunne plakjes en halveer deze. Verhit olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de courgette met gedroogde rozemarijn ongeveer 7 min. Gebruik deze pan (of een andere koekenpan) om de chorizo ongeveer 3 min uit te bakken.
Giet de bataat, pastinaak en aardappelen af en laat zonder deksel uitstomen. Stamp met een aardappelstamper tot een grove puree en breng op smaak met peper en zout. Scheur het grootste deel van rucola en roer samen met de courgette en geitenkaas door de stamppot. Roer dan de uitgebakken chorizo door de stamppot. Om het iets meer pit te geven kun je een beetje van de uitgebakken olie toevoegen (maar is eigenlijk niet nodig).
Verdeel de stamppot over de borden en garneer met de overige rucola.
* Wil je de stamppot liever koolhydraatarm eten? Vervang dan de aardappel voor bloemkool. Kook of stoom de bloemkool iets zachter dan beetgaar. Stamp het met een klontje boter, samen met de bataat en pastinaak, tot een grove puree.
** Wil je de stamppot liever vegetarisch eten? Vervang dan de chorizo voor pecannoten. Hak de pecannoten grof, verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster de pecannoten, zonder olie, goudbruin en garneer deze over de stamppot.