Ik heb iedere week wel een vers soepje op het menu staan. Heel fijn als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan of heerlijk om als lunch mee te nemen naar mijn werk. De gewone pompoensoep had ik al wel eens gemaakt, maar deze Thaise variant nog niet. Ik ben gek op curry’s dus deze soep was voor mij een echte winnaar. Door de kokosmelk, rode peper en citroengras wordt de smaak van pompoen versterkt en ruikt en smaakt het heerlijk oosters.
Hoe maak je de Thaise pompoensoep?
Wat heb je nodig:
(voor 2 personen)
- 1/2 pompoen (ca 400 gram pompoen)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 1 stengel citroengras
- 500 ml bouillon
- 200 ml kokosmelk
- Kokosolie
- Limoen
- Verse koriander of bieslook (decoratie)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in tweeën met een scherp mes. Hol de pompoen uit en verwijder de zaden en het draderige deel van de pompoen. Leeg de helften op een bakpapiertje op een bakplaat en rooster de pompoen 30 minuten.
Haal de buitenste schil van de citroengras stengel. Haal de pompoen uit de oven en laat deze kort afkoelen. Snijd een uitje en rode peper fijn en fruit deze met het fijngeknepen teentje knoflook, de stengel citroengras (gebroken op een paar plekken) en wat kokosolie een paar minuutjes op laag vuur in de pan. Voeg daarna de bouillon toe. Schil de pompoen, snijd het in stukjes en doe ze in de pan. Breng dit aan de kook voor c.a. 10 minuten. Zet hierna het vuur zacht, voeg de kokosmelk toe en laat het nog 5 minuten opstaan. Als je de kokosmelk laat koken, gaat het schiften.
Verwijder de stengel citroengras en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout, en wat druppels limoensap. Garneer de soep met verse koriander/bieslook en eventueel een extra scheutje kokosroom.
TIP: Voeg geroosterde kikkererwten of taugé toe voor een extra Thaise touch.