Recepten

Verzadigd en onverzadigd vet in onze voeding

Vet en ik zijn niet de beste vriendjes geweest. Althans dat dacht ik….want vet had ik in overvloed maar dan aan mijn lijf 🙂 Dit denken er nog velen, maar is niet nodig. Vetten zijn gezonder voor ons dan veel mensen denken. Sterker nog, er zijn zelfs essentiële vetten die ons lichaam nodig heeft maar niet zelf aanmaakt. Deze vetten moeten wij via onze voeding binnenkrijgen.

Wat is vet?

We (ons lichaam) bestaat uit zo’n 100.000 miljard cellen. Om cellen te maken en ze te laten doen wat ze moeten doen, heeft ons lichaam twee dingen nodig: bouwstoffen en brandstoffen.

Bouwstoffen zijn nodig omdat de cellen in ons lichaam regelmatig worden ververst. En om alle cellen te laten doen wat ze moeten doen is brandstof nodig. Dus om spiercellen te laten bewegen is brandstof nodig. Voor al onze denkprocessen is brandstof nodig. Zelfs tijdens het slapen heeft je lichaam brandstof nodig.

Vet is zowel een hele belangrijke bouwstof als ook een goede brandstof voor ons lichaam. Bovendien is vet een transportmiddel voor vitamines A, D en E. en het werkt als isolatiemateriaal om ons warm te houden. We hebben dus vetten nodig om goed te functioneren. Maar net als bij koolhydraten moeten het wel de juiste vetten zijn en in de juiste hoeveelheid.

Sommige vetten zijn extreem gezond, zoals omega-3. Andere zijn heel erg ongezond en kunnen bij een stelselmatige overdosis zelfs dodelijk zijn, zoals transvetten. Om het verschil tussen gezonde en ongezonde vetten beter te begrijpen, leg ik hieronder het verschil uit tussen de twee hoofdsoorten: verzadigd en onverzadigd vet.

Verzadigde en onverzadigde vetten

Alle vetten in onze voeding zijn een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetten. Maar een van deze twee vetten is altijd in de meerderheid.

Bij vlees en zuivelproducten zoals melk, kaas en boter is verzadigd vet in de meerderheid. Er zijn ook een paar plantaardige bronnen met verzadigd vet zoals kokosvet en palmolie.

 

Onverzadigd vet zit vooral in plantaardige bronnen zoals noten, zaden en avocado’s en in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, olijfolie en vloeibare bak- en braadproducten. Ook de vetten in vis bestaan vooral uit onverzadigde vetten.

Met het blote oog kan je een groot verschil tussen deze twee vetsoorten waarnemen. Verzadigde vetten hebben bij kamertemperatuur namelijk een vaste, gestolde vorm. Onverzadigde vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur.

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief