Blog, Voeding

Visolie: afvallen en gezondheid

Ik slik al jaren elke dag visolie, ondanks dat ik toch vaak vis eet. Het is niet goedkoop, zeker omdat ik alleen gezuiverde visolie koop, die gegarandeerd vrij is van verontreiniging zoals PCB’s en zware metalen. En helaas zijn deze over het algemeen vrij prijzig. Maar de voordelen van het slikken van visolie zijn bijna eindeloos.

Voordelen van visolie

Visolie stimuleert je vetverbranding

Visolie levert essentiële vetten (omega-3) die je lichaam zelf niet kan aanmaken. De vetten in visolie worden niet omgezet in vetten in je lichaam. Je lichaam zal ze gebruiken om de buitenste laag rondom je cellen op te bouwen en op die manier te beschermen. Andere soorten vetten (omega-6 en transvetten) kunnen dit ook, maar je cellen en stofwisseling functioneren het best als de buitenste laag van de cellen bestaat uit omega-3. Dit zorgt voor een betere insuline gevoeligheid, wat heel belangrijk is als je af wilt vallen. Als je minder gevoelig bent voor insuline, is het lastiger om af te vallen.

In een recent onderzoek werd aan gezonde proefpersonen 6 weken lang 4 gram visolie of 4 gram zonnebloemolie gegeven. De proefpersonen die de visolie namen verloren vet en kwamen aan in spiermassa, terwijl ze niet eens trainden! Daarnaast verlaagde hun cortisol niveau. Een te hoog cortisolgehalte breekt spiermassa af, leidt tot het aankomen in vet en maakt je gestrest.

Visolie kan helpen om aan te komen in spiermassa

Behalve bovenstaande reden, het verlagen van cortisol, verbetert het innemen van visolie de eiwitsynthese, wat helpt bij het vergroten van je spiermassa. En zoals je wellicht weet, verbrand je dan meer calorieën op een dag!

Visolie is goed tegen alle soorten ziektes

Visolie heeft positieve effecten op alle ziektes die je maar kan bedenken, zoals: kanker, astma, hart- en vaatziektes, longziektes, Alzheimer en nog veel meer. De lijst is letterlijk eindeloos!

Visolie remt ontstekingen

Chronische ontstekingen in je lichaam zijn erg slecht voor je gezondheid en daarnaast remmen ze ook je vetverbranding. Als je af wilt vallen is het heel erg belangrijk dat je ontstekingen remt. Daarnaast zorgen ontstekingen voor meer en snellere ouderdomsverschijnselen.

Misschien denk je nu dat dit jou misschien niet aangaat, maar deze ontstekingen zijn gelijk aan ziekte (zoals verkoudheid en griep), een traag herstel van een blessure en obesitas. Vetweefsel produceert ontstekingen en daarmee nemen de ontstekingsprocessen in je lichaam toe.

Behalve deze chronische ontstekingen, heb je ook ontstekingen die het gevolg zijn van intensieve trainingen. Visolie kan ook deze ontstekingen in je lichaam remmen.

Inname van visolie

Ik hoop dat ik je ervan heb weten te overtuigen dat visolie belangrijk is om af te vallen en gezond te blijven, maar wat zou je nu moeten innemen?

Probeer het meeste van je omega-3 binnen te krijgen van de vetzuren EPA en DHA. ALA is een ander vetzuur en zit vooral in lijnzaad, maar hier heb je maar weinig van nodig.

Omega-6 vetten zitten voornamelijk in plantaardige vetten (zoals olijfolie, noten, avocado\’s en plantaardige oliën) en niet in vis. Ons westerse dieet bevat heel veel omega-6 vetten (voornamelijk door de plantaardige oliën). Het meest ideale is een goede balans tussen omega-6 en omega-3. In ons westerse dieet is de ratio omega-6:omega-3 ongeveer 16:1, terwijl een ratio 1:1 ideaal zou zijn. Vet uit plantaardige oliën zou je eigenlijk volledig moeten vermeiden, deze kunnen namelijk ontstekingen veroorzaken. De ratio omega-6 en omega-3 moet in balans zijn, daarom heb je minder omega-3 nodig als je minder omega-6 binnenkrijgt.

Omega-3 kun je binnen krijgen door koudwatervis te eten, biologisch rundvlees en vlees van wilde diersoorten. Daarnaast kun je dus, net als ik, visolie capsules slikken. Kies voor een gezuiverde variant die gegarandeerd vrij is van PCB’s en zware metalen. Hoeveel je moet binnen krijgen is voor iedereen verschillend (hoe meer vet je hebt, hoe meer omega-3 je nodig hebt). Maar 3 milligram per dag is een goed begin.

Referenties:

Smith, G., et al. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Augment the Muscle Protein Anabolic Response to Hyperaminoacidemia-Hyperinsulinemia in Healthy Young and Middle Aged Men and Women. Clinical Sciences. 2011.

Jouris, K., McDaniel, J., Weiss, E. The Effect of Omega-3 Fatty Acid Supplementation on the Inflammatory Response to Eccentric Strength Exercise. Journal of Sports Science and Medicine. 2011.

Kavanagh, K., Jones, K., Sawyer, J, Kelley, K., Carr, J., Wagner, J., Rudel, L. (2007-07-15). Trans Fat diet Induces Abdominal Obesity and Changes in Insulin Sensitivity in Monkeys. Obesity (Silver Spring). 2007.

Buseva, D., Prozorovskaia, N., Shironin, A., Sanzhakov, M., Evteeva, N., et al. Antioxidant Activity of Vegetable Oils with Various Omega-6/Omega-3 Acids Ratio (translated from Russian). Biomeditsinskaia Khimiia. 2010.

Bourre, J. Dietary Omega-3 Fatty Acids for Women. Biomedical Pharmacology. 2007.

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief