Blog, Voeding

Waarom heb je trek in chocolade rondom je menstruatie?

Ooohhh het is weer de tijd van de maand…. Mijn menstruatie zit er aan te komen en ik heb enorm veel zin in chocolade, het liefst eet ik die hele reep Tony’s of die op de foto van de Hema in één keer op. Maar ja, dat is niet zo goed voor de voor mijn suikerinname en figuur 🙂 Maar, hoe komt het eigenlijk dat we zoveel zin hebben in chocolade rond de menstruatie? En ben ik hier de enige in?

Waarom heb je trek in chocolade rondom je menstruatie?

Laat ik je gerust stellen, het is blijkbaar volkomen normaal dat je voor of tijdens je menstruatie extra honger hebt en enorm veel behoefte hebt aan chocolade. Ook is het helemaal niet raar dat die M&M’s er rond deze tijd van de maand wel erg aantrekkelijk uitzien, terwijl je reuze gezond eet en daar normaal nooit zin in hebt. Wél is het raar dat we onze menstruatie zijn gaan zien als een excuus om zoveel chocolade te eten als we maar willen. Iets dat versterkt wordt door tijdschriften en blogs die schrijven dat chocolade helemaal niet zo ongezond is. Cacao zou namelijk stofjes bevatten die ons lichaam nodig heeft. Dat klopt, maar voor we voldoende van dat stofje hebben binnengekregen moeten we minstens een hele reep Tony’s (of twee) naar binnen werken. Dat moet ook anders kunnen, toch?

Chocolade of magnesium?

Zeker wel! Want de reden dat je lichaam constant om chocolade vraagt, is dat het rond je menstruatie meer magnesium nodig heeft. En ja, chocolade bevat magnesium dus het is logisch dat het lichaam vraagt om deze makkelijke, plezierige bron van magnesium. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je tekort aan magnesium op te vangen.

Magnesiumolie
Zo verkopen ze bij de (natuur)winkel magnesiumolie die je op je huid kunt smeren, zodat de magnesium via de huid het lichaam binnenkomt. Magnesiumolie helpt ook tegen krampen, dus als je veel last hebt van buikpijn tijdens je menstruatie, smeer de olie dan zeker ook op de pijnlijke plekken.

Cacao
Wil je je magnesium toch door middel van voeding binnenkrijgen? Roer dan wat rauwe cacao door je ontbijt en neem een extra handje noten en zaden. Er zijn nog meer magnesium-rijke voedingsmiddelen.

Magnesium capsule
Magnesium uit supplementen wordt beter opgenomen dan magnesium uit voedingsmiddelen. Dat komt omdat de magnesium in voeding gebonden is aan allerlei stoffen, waardoor onze spijsvertering flink moeite moet doen om magnesium op te nemen. Wie de voeding wil aanvullen met een magnesiumsupplement, heeft een ruime keus uit magnesiumverbindingen.

Maar ik heb ook heel veel honger!

Dat kan ook nog eens 🙂 Je lichaam draait tijdens je menstruatie overuren. Er zijn allerlei processen gaande en zonder dat je het doorhebt is je lichaam hard aan het werk, dat kost energie en zodoende vraagt het lichaam om nieuwe bronnen van energie: voedsel. Maar dat is geen excuus om extra veel lege calorieën te eten bestaande uit snoep, chips en ijs. Schep gewoon een extra portie op van je gezonde avondmaal, ontbijt om 11u een tweede keer met havermout of kies voor een extra (gezond) tussendoortje.

Meer eten tijdens deze tijd van de maand is dus helemaal OK en wil niet zeggen dat je ook meer moet sporten, iets wat logisch lijkt juist omdat je meer eet. Van binnen is jouw lichaam al druk bezig met zijn eigen work-out en het verbranden van calorieën. Houd het dus gewoon bij je normale work-out, daar hoeft echt geen schepje bovenop.

Hetzelfde gebeurt trouwens wanneer je iets breekt of verstuikt, of wanneer je je heftig verbrandt. Ook dan treden er niet-alledaagse lichamelijke processen in werking waar extra calorieën voor nodig zijn. Je merkt dat je meer honger hebt en meer eet, zodat je lichaam sneller kan genezen. Niet gek dus dat hetzelfde gebeurt tijdens (en voor) de menstruatie. Geef je hier niet toe aan je honger? Dan kan het lichaam zijn werk niet doen wat zorgt voor afbreuk en een slecht herstel.

Helemaal geen zin in chocolade tijdens je menstruatie en juist geen honger? Dat kan! Sommigen merken dit effect meer op dan anderen. Ook volkomen normaal dus.

En natuurlijk is er niets mis met het eten van wat chocolade, ga dan wel voor de gezonde, pure variant. Er zijn tegenwoordig zoveel lekker 85% of 92% repen chocolade!

Heb jij vaak zin in chocolade tijdens je menstruatie? Merk je ook dat je meer honger hebt? Laat het weten in een reactie hieronder!

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Search

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief