De poké bowl kende ik eerst alleen van foto’s uit Bali en dergelijke, maar tegenwoordig kun je in iedere stad wel ergens een poké bowl bestellen. Een poké (pokay) bowl is een traditioneel gerecht uit Hawaii. Dit populaire gerecht bestaat uit een combinatie van rauwe vis, heel veel groente en rijst. De meest bekende variant is de de Ahi Poké bowl met gemarineerde tonijn. En weet je wat zo leuk is…. de poké bowl is ontstaan door de restjes vis die ze graag wilde opmaken. Ik gooi er ook steeds weer iets anders bij als topping dus je kunt lekker veel variëren. Wil je liever geen rijst eten dan kun je ook quinoa of gemengde salade in je bowl doen.
Hoe maak je zelf een poké bowl?
Wat heb je nodig:
- 2 el soyasaus
- 1 el sesamolie
- 1 tl sesamzaadjes
- 75 gram (Yellowfin) tonijn of zalm
- 75 gram quinoa, zilvervliesrijst, sla of (sushi)rijst
- Snufje zout
- Toppings zoals zeewiersalade, paprika, avocado, lente uit, tamago en sojaboontjes
Hoe maak je het?
Kook de quinoa of rijst volgens de aanwijzingen. Snijd ondertussen de toppings zoals paprika, avocado en noem maar op in kleine blokjes. Snijd ook de tonijn of zalm in kleine blokjes en doe deze in een apart schaaltje. Voeg hier 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel sesamolie en een theelepel sesamzaad er aan toe. Hussel het goed door elkaar zodat de marinade goed kan intrekken.
Dan kun je de poké bowl gaan opbouwen. Doe de rijst, quinoa of gemengde salade in een kom, doe de vis erbij en je gekozen toppings. Strooi er nog wat extra sesamzaadjes overheen.