Ik ben echt gek op een buddha bowl omdat je eindeloos kan variëren en het is nog gezond ook! Deze variant met zoete aardappel is echt heerlijk en vult ook goed.
De buddha bowl is eigenlijk een kommetje gezondheid. Heel eenvoudig doe je er groenten, granen, fruit en noten in, je kunt hem simpelweg vullen met wat je maar wilt. Wil jij dit ook proberen? Maak dan eens deze zoete aardappel buddha bowl, want deze is heerlijk en vult ook ontzettend goed!
Hoe maak je de zoete aardappel buddha bowl?
Wat heb je nodig:
(voor 2 personen)
- 4 grote zoete aardappels
- 1 rode ui
- 1 courgette
- 200 gr spinazie
- kokosolie
- 1 teen knoflook
- 1 tl kerrie poeder
- 1 tl gemalen komijn
- 150 gr quinoa (ongekookt)
- 2 el mayonaise
- 2 el 10% Griekse yoghurt
- 1 el mosterd
- 1 el sesamzaad
- 1 el amandelen
Snijd de zoete aardappel in blokjes en de rode ui in dunne schijven. Hak de amandelen in stukjes en snijd de courgette in dunne plakjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Leg de zoete aardappel, courgette en rode ui op het bakpapier en sprenkel er een beetje olie overheen. Strooi de komijn, het kerrie poeder en de geperste knoflook eroverheen en roer het een beetje door de groenten heen. Bak de groenten in ongeveer 25-30 minuten gaar. In een medium pannetje, breng de quinoa aan de kook in het water.
Doe de deksel erop en zet het vuur laag, laat de quinoa 15-20 minuten sudderen of totdat al het water is verdampt. Verhit een wok met een tl kokosolie. Roerbak de spinazie kort met een beetje knoflook zodat deze beetgaar maar niet slap wordt. Schep de quinoa in een bowl en vul deze aan met de groente.
Roer de mayonaise, de Griekse yoghurt en de mosterd door elkaar. Spuit de dressing over de bowl. Strooi de sesamzaadjes en de gehakte amandelen eroverheen en tadaaaa! Een overheerlijke zoete aardappel buddha bowl.
Recept en fotografie van @fitfoodstyle
Wat is een buddha bowl?
Een buddha Bowl is een kom gevuld met hartige granen en gezonde ingrediënten. Maar waar bestaat het uit en hoe maak je zelf een buddha bowl?
Net als de Poke bowl, is het leuke van de buddha bowl dat je zelf kunt bedenken wat je er allemaal in doet. Het zijn kleurrijke kommen vol met granen, groenten en proteïnerijke ingrediënten zoals kip, eieren en avocado. Je vult jouw bowl met wat jij lekker vindt.
In een buddha bowl is de basis meestal granen maar ik neem ook geregeld gewoon gemengde sla als basis.
Vervolgens voeg je de groenten toe. Groenten zoals pompoen, zoete aardappel, bloemkool en broccoli bak je eerst op een bakplaat in de oven.
En ook hier voegen we toppings toe. Dat kan gegrilde kip, plakjes avocado, tempeh, kikkererwten ei, kiemgroenten of zeewier zijn. Maar als jij van zoet houdt, dan voeg je amandelen, appel, grapefruit, sinaasappel of een ander soort fruit toe.
Om het af te maken kun je een dressing toevoegen. Afhankelijk van de grote van jouw bowl kun je de dressing ook steeds toevoegen bij het opbouwen van je bowl. Ik gebruik graag sojasaus maar olijfolie of een dressing van limoen, tahin of sesamolie kan natuurlijk net zo lekker zijn.