Blog

10 voedingsmiddelen die goed zijn voor je spijsvertering

In groente, fruit, peulen en noten zitten veel vitamines en mineralen die goed zijn voor jouw lichaam. Maar sommige zijn extra goed om te eten omdat ze de spijsvertering stimuleren. Ik heb 10 voedingsmiddelen op een rijtje voor je gezet die bevorderend zijn.

10 voedingsmiddelen die goed zijn voor je spijsvertering

Appel (groene)
Appels bevatten een uniek soort oplosbare vezels genaamd pectinen. Deze bevorderen het afvoer van de cholesterol uit het spijsverteringssysteem. Ook zijn appels rijk aan quercetine, welke de weestand bevordert en goed is voor de bloedsomloop. Verder zorgen appels voor een verzadigd gevoel waardoor we minder snel geneigd zijn te snacken tussen de maaltijden door.

Ananas
Ananas bevat het werkzame enzym bromelaïne die zowel in het vruchtvlees als in de bladeren van de vrucht zit. Bromelaïne bevordert de spijsvertering, is goed voor de maag & darmwerking en heeft ook een ontstekingsremmende functie. Verder helpt het eten van ananas bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterol gehalte.

Basilicum
Basilicum heeft een complexe chemische structuur en de vluchtige oliën die opvallende smaak geven, ontspannen die spieren in de wanden van de dunne darm. Hierdoor wordt kramp en een opgeblazen gevoel tegengegaan.

Kaneel
Kaneel heeft een positief effect op het stofwisselingssysteem en de bloedsuikerspiegel. Het zorgt voor een goede bloedsuikerbalans doordat door kaneel de cellen iets ontvankelijker worden voor insuline. Dit hormoon geeft onze hersenen een seintje om glucose als energie te gebruiken in plats van op te slaan als vet.

Koriander
Koriander wordt regelmatig gebruikt als middel tegen winderigheid. Tevens kan dit kruid heilzaam zijn bij spijsverteringsstoornissen; variërend van een opgeblazen gevoel tot misselijkheid.

Mango
Mango bevat een groep proteolytische enzymen die ervoor zorgen dat je lichaam proteïnen beter verteert. Hiervoor is het wel belangrijk mango als voorgerecht te nemen en niet als toetje. Fruit als nagerecht belemmert de spijsvertering. Verder is mango rijk aan bètacaroteen. Een antioxidant die bescherming biedt tegen rimpels en vroegtijdige beschadiging en veroudering van de huis.

Quinoa
Dit super graan is een complete proteïne en bevat alle essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om zelf proteïne aan te maken. In tegenstelling tot veel andere graansoorten, bevat quinoa weinig koolhydraten. Hierdoor geeft het langzaam energie af en krijg je geen pieken in jouw bloedsuikerspiegel. Hierdoor is quinoa een perfect alternatief voor rijst.

Rode linzen
Rode linzen bevatten veel oplosbare vezels die niet alleen goed zijn voor de spijsvertering, maar die ook cholesterol uit de darmen afvoeren. Hierdoor wordt er minder cholesterol in het bloed opgenomen. Het hoge vezelgehalte zorgt ervoor dat de maaginhoud soepel door de darmen verplaatst kan worden.

Venkel
De oliën die venkel zijn uitgesproken smaak geven verminderen krampen en spasmen in het maagdarmkanaal. Ze kunnen heilzaam zijn bij spijsverteringsklachten en gaan winderigheid en een opgeblazen gevoel tegen.

fitfoodfab

Hi!

Je vindt hier lekkere én gezonde recepten, fijne (restaurant)tips en informatie over hormonen, gezonde voeding & mindset. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief hieronder!

MEER OVER MIJ »

Nieuwsbrief

Ergens naar op zoek?

Zoek

Andere artikelen

Waar wil je meer over lezen?

Wat vond je van deze blog? Deel hem!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Laatste blogs & recepten

Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Miskraam Sanne FitFoodFab

Miskraam

Het is afgelopen maanden echt een rollercoaster aan emoties geweest, want begin maart had ik ineens een positieve zwangerschapstest in

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief