Tofu is een eiwitrijk sojaproduct. Het wordt veel gebruikt als vleesvervanger. Het wordt gemaakt met sojamelk met een basis van calcium en magnesium. De tofu heeft een redelijk neutrale smaak, maar neemt gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Daarom is het goed en makkelijk te marineren om vervolgens te bakken in een pan, oven of airfryer. De ingrediënten voor dit recept heb ik altijd wel in huis en het is eenvoudig om te maken, maar ook erg smaakvol. De gemarineerde tofu wordt knapperig door het te laten afkoelen. Dus nog even geduld voordat je het serveert bij je rijst, mie of groente. Het is ook heerlijk in je salade.
Hoe maak je de gemarineerde tofu?
Wat heb je nodig:
- 300 gram (biologische) tofu
- 1 of 2 el olie
- 2 el oestersaus of ketjap manis
- 1 el sojasaus
- 1 el chili saus (sweet)
- 2 tl sambal (optioneel)
- peper en zout
Laat de tofu goed uitlekken, door met een keukenpapiertje het water eruit te drukken. Snijd de tofu horizontaal door het midden te snijden en daarna in blokjes. Doe de blokjes in een grote (diepvries)zak of bak. Doe de andere ingrediënten erbij en meng het goed door elkaar. Door ze in de (diepvries)zak te doen voorkom je dat de tofu breekt met mengen. Laat de marinade een uurtje intrekken en hussel het af en toe goed door elkaar. Hou je van pittig? Voeg dan naar wens wat extra sambal toe.
Airfryer
Doe de tofu in het mandje van de airfryer en bak 20 minuten op 180 graden. Na 10 minuten een beetje door elkaar schudden zodat ze rondom goed braden.
Oven
Je kunt het ook in de oven bakken. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het zo’n 35-40 minuten. Hussel het ook hier tussentijds door elkaar zodat het egaal kan braden en niet aan een kant verbrand.