Tegenwoordig is het vrij eenvoudig, als je in de stad woont, om aan diverse soorten meel te komen. Denk hierbij aan boekweit-, spelt-, kikkererwten- en kokosmeel. Je kan hierdoor eindeloos variëren als je gaat bakken. En dat heb ik deze keer ook weer gedaan. Ik werd geïnspireerd om weer eens glutenvrij te gaan bakken doordat ik een collega (Yacintha Pex) heb leren kennen die mij vertelde dat ze glutenvrij eet omdat ze coeliaki heeft. Ik heb daarom een glutenvrije appel-bananenbrood gemaakt.
Coeliaki is een auto-immuunziekte. Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten en daarom wordt coeliakie ook vaak glutenintolerantie genoemd. Door het eten van voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Met alle gevolgen van dien. Mijn collega houdt zelf ook een blog bij ‘Zij van glutenvrij‘, dus volg haar ook zeker als je wilt!
Ik heb zelf gelukkig deze ziekte niet maar vind het wel prettig om mijn lichaam niet al teveel te belasten met gluten. Om die reden heb ik wel meer glutenvrije recepten op mijn blog staan, naast deze heerlijke glutenvrije appel-bananenbrood.
Hoe maak je het glutenvrije appel-bananenbrood?
Wat heb je nodig:
- 150 gr boekweitmeel
- 75 gr amandelmeel
- 3 rijpe bananen
- 1 (groene) appel
- 3 eieren
- 4 medjool dadels
- tl baking soda (glutenvrije)
- 1 el appelazijn
- grote hand rozijnen
- 50 gr walnoten
- amandelschaafsel of andere noten
- 1 tl kaneel
- snufje zout (bijvoorbeeld khoisan fleur de sel)
- kokosolie of bakspray
Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd een paar plakjes banaan af. Doe de rest van de bananen en dadels in een blender of keukenmachine meng het goed door elkaar. Het is niet erg als er nog stukjes dadel in zitten. Doe het mengsel in een mengkom, voeg de eieren en havermout toe en meng het op hoge snelheid.
Voeg dan de boekweitmeel, amandelmeel, baking soda en appelazijn toe. Meng het geheel goed door elkaar (niet te lang). Schil de appel en snijd het in blokjes. Voeg de appel, kaneel, rozijnen en snufje zout toe. Breek met je handen de walnoten wat kleiner en voeg deze ook toe. Â Schep het allemaal goed door met een spatel zodat de stukjes appel heel blijven.
Met de kokosolie of bakspray vet je het cakeblik in en het beslag kan er in. Ik maak zelf altijd een stuk bakpapier nat en kreuk het tot een bal zodat het soepel wordt. Dan leg ik het bakvelletje in het cakeblik zodat het brood er gemakkelijk uitgehaald kan worden. Strooi nu het amandelschaafsel over je mengsel in het cakeblik en wat extra plakjes banaan.
Zet het cakeblik dan in de voorverwarmde oven en bak het brood af in ongeveer 40-45 minuten. Met een satéprikker kun je controleren of het brood gaar is. Steek de satéprikker in het brood. Komt deze er schoon uit, dan is het brood klaar. De baktijd kan per oven verschillen dus hou het zelf goed in de gaten de laatste 5 minuten.