Soms ben ik inspiratieloos qua tussendoortjes. De nootjes en rauwkost wordt ik dan wel een beetje zat. De quinoacrackers zijn makkelijk om te maken en je hebt voor de hele week een voorraadje als tussendoortje of de lunch. Ik heb er zelf pittige hummus opgedaan, maar een beetje mosterd of huttekase is ook erg lekker. Quinoa is te koop van verschillende merken. Voor deze quinoacrackers heb ik gekozen voor de quinoa & speltmix van het merk Lola Quinoa. Natuurlijk heb ik de crackers gepimpt dus het zijn quinoa-spelt lijnzaad kaascrackers geworden.
Hoe maak je de quinoa-lijnzaad kaascrackers?
Wat heb je nodig:
- 250Â gr quinoa & speltmix
- 8 el lijnzaad
- 150Â gr belegen of oude geraspte kaas
- omega zadenmix (ekoplaza)
- parmezaanse kaas
- peper en zout
- pittige hummus
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg op een bakplaat een vel bakpapier. Laat 300 ml water met een beetje zout koken. Voeg de quinoa & speltmix toe. Laat de quinoa zo’n 12 tot 15 minuten koken, totdat het water volledig is opgenomen. Laat de quinoa hierna nog 5 minuten staan. Voeg lijnzaad en geraspte kaas toe en meng het goed door elkaar totdat de kaas ook een beetje gesmolten is en het mengsel aan elkaar gaat plakken. Voor de smaak nog wat peper en zout erbij.
Verdeel het quinoa mengsel over de bakplaat met de bolle kant van een lepel tot een paar millimeter dikte. Strooi nog een beetje Himalayazout erover en de omega zadenmix. Ik heb die mix gekocht bij de Ekoplaza maar je kunt het ook zelf maken. De mix bestaat uit zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, sesam- en chiazaad. Strooi als laatst nog een beetje parmezaanse kaas er over en zet het in de oven. Bak het 10 tot 15 min in de oven tot het goudbruin is geworden. Haal het uit de oven en laat het afkoelen voordat je het gaat snijden.
De crackers zijn heerlijk met pittige hummus, mosterd of Hüttenkäse!